AP: USA „propásly šanci" postavit venezuelskou armádu proti Madurovi!

zprávy

Americké úřady by mohly získat podporu vysoce postavených venezuelských vojáků, kdyby před dvěma lety pomohli jednomu z generálů této země.

AP: USA „propásly šanci" postavit venezuelskou armádu proti Madurovi!
Ilustrační foto
5. května 2019 - 04:20

Jak uvedla RIA Novosti s odkazem na zprávu agentury Associated Press, v květnu 2017 přišel do Bílého domu neobvyklý požadavek: šéf prezidentské stráže a šéf vojenské kontrarozvědky Venezuely generál Juan Hernandez požádal o vízum do Spojených států. Hernandezův tříletý syn měl absolvovat operaci mozku na jedné z klinik v Bostonu a generál požádal o víza pro sebe a svou rodinu.

Administrativa prezidenta Donalda Trumpa tuto žádost zvažovala několik dní, ale nakonec se rozhodla ji odmítnout, protože neviděla důvod „pomáhat vysoce postavenému úředníkovi ze zkorumpované vlády a gangsterské vlády“.


Je třeba připomenout, že právě Hernandez, stejně jako ministr obrany Vladimír Padrino Lopez a hlavní soudce Nejvyššího soudu Michela Morena, stále zůstávají na straně prezidenta Nicolase Madura.

Podle informovaných zdrojů agentury, pokud by se před dvěma lety americké úřady setkaly s generálem, je možné, že teď bude na straně opozičního vůdce Juana Guaidóa, který je tak aktivně podporován Washingtonem.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif