Jihokorejský prezident chce "dostat" Kim Čong-una k jednacímu stolu

zprávy

Jihokorejský prezident Mun Če-in vyzval v úterý zintenzivnit diplomatické úsilí s Pchjongjangem, aby umožnil návštěvu severokorejského vůdce v Soulu, přestože KLDR zrušilo moratorium na jaderné testy.

Jihokorejský prezident chce "dostat" Kim Čong-una k jednacímu stolu
Mun Če-in, jihokorejský prezident
7. ledna 2020 - 09:01

Tato obnovená aktivita jihokorejského prezidenta, který od svého zvolení v roce 2017 nikdy nepřestal obhajovat dialog se Severem, přichází také necelý týden poté, co Kim na schůzce vládnoucí strany, hrozil světu „novou strategickou zbraní“.

Ve svých poznámkách k stranickým funkcionářům Kim nikdy nezmínil Jižní Koreu. Od diplomatického fiaska svého posledního summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v únoru v Hanoji znásobil Pchjongjang tirády proti Jihu a tvrdil, že už nemá nic společného se svým sousedem. To nebránilo jihokorejskému prezidentovi, aby se v úterý znovu obrátil na sever.

„Doufám, že Jižní Korea a Severní Korea mohou spolupracovat na vytvoření podmínek pro blízkou reciproční návštěvu prezidenta Kim Čong-una," řekl. v novoročním projevu.

Pozvánka na návštěvu Soulu byla zaslána Kim Čong-unovi na posledním mezikorejském summitu v září 2018.

„Mám vůli se opakovaně setkat s Kim Čong-unem a vést neúnavný dialog,“ řekl Mun v televizním projevu.

Mun Če-in  rovněž připomněl myšlenku konzultací s Pchjongjangem o představení společné korejské delegace na olympijské hry v Tokiu letos v létě v průvodu při slavnostním zahájení. Za korejskou vlajkou představující poloostrov modrou barvou na bílém pozadí, již sportovci obou států společně pochodovali v roce 2018 při zahájení zimních her v Pchjongčchangu v Jižní Koreji. Jednotný korejský tým se zúčastnil ženského hokejového turnaje.


Od olympijských her reprezentovalo několik společných týmů, v  hokeji, judu, basketbalu nebo házené. Myšlenka společné nabídky na uspořádání olympijských her v roce 2020 byla dokonce na stole. Od této „sportovní diplomacie“ však uplynuly měsíce.

(rp,prvnizpravy.cz,lefigaro,foto:arch,mp)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?