Německá televize ZDF: Rusko vojensky vpadlo do Estonska!

zprávy

Mnohým divákům zaskočilo, když moderátor kanálu ZDF Klaus Kleber informoval ve zprávách o vojenské „invazi" Ruska do Estonska.

Německá televize ZDF: Rusko vojensky vpadlo do Estonska!
Ilustrační foto
7. dubna 2019 - 04:20

„Americká armáda, společně s německými a evropskými spojenci, míří do Estonska, aby vyhnala jednotky ruských ozbrojených sil, které tam vstoupily, stejně jako před několika lety na Krym," řekl.

Pak moderátor požádal diváky, aby se nebáli.

„Není to pravda. Je to jen obraz. Je však docela realistický," dodal Kleber.

Následně redaktor poněkud slintavě poukázal  „odstrašující“ roli NATO. Podle jeho názoru je to aliance, která zajišťuje mír na evropském kontinentu. Kleber řekl, že organizace ztělesňuje „bezprecedentní úspěch“. Dnes však NATO „oslabilo“, jako nikdy předtím, poznamenal.

Tyto „zprávy“ rozhořčily ruské novináře.

„Takové zprávy na státním kanálu Německa je provokací z šuplíku Goebbelse," reagoval na Instagramu ruský televizní redaktor Vladimir Solovjev.


ZDF už dříve distribuoval pochybné a protiruské materiály. V televizi se  vysílal film „Putinova studená válka“ a tvrdil, že „ruští agenti“ jdou do Evropy pod rouškou uprchlíků. V další dokumentární produkci ZDF ukázal člověka, který se představil jako dobrovolník, a že bojoval v Donbasu. Později přiznal, že všechno, co se děje na pásku, je zinscenované.

Politici pobaltských zemí (a nejen oni) pravidelně prohlašují, že Rusko je pro ně „hrozbou“. Jejich nespokojenost je způsobena zejména skutečností, že vojenská cvičení probíhají na západních hranicích země (na jejichž druhé straně probíhají cvičení NATO). Moskva opakuje, že Rusko nebude útočit na žádný ze států NATO ani na jinou zemi. Ruští politici poukazují, že politici pobaltských republik si jsou dobře vědomi toho, že neexistuje „ruská hrozba“, ale konkrétně „obchodují s výmysly“, aby se zvýšila jejich váha v Severoatlantické alianci.

(kou, prvnizpravy.cz, zdf.de, foto: arch.)


Anketa

Získal podle vás Jozef Síkela v nové Evropské komisi pro Česko silné portfolio?

Ano 7%
transparent.gif transparent.gif
Ne 84%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif