79f1cd6a-5e3f-102d-9127-003048330e04: Pracuje MF DNES pro kmotry?

KOMENTÁŘ

Velice nerad se vyslovuji k pseudo-událostem, které vyrábějí sdělovací prostředky. Když už ale jedna taková odstartovala vládní krizi, nedá mi to, abych ji přešel mlčením.

16. dubna 2011 - 07:00

Že Kristýna Kočí hraje nečistou hru a před veřejností předvádí divadlo, bylo jasné už od samého začátku. Že tak činí ve vleku tluchořovsko-topolánkovského křídla za tichého přitakávání TOP 09, bylo zřejmé už skoro týden. Nakonec se nachytala sama a vše v přesvědčení o vlastní důležitosti vyžvanila na nahrávací zařízení.

To je asi tak jediná dobrá věc, která z této krize zřejmě vzejde. Politička s neukočírovatelnými ambicemi se ztrapnila a její hvězda pohasne tak rychle, jak rychle ji média na počátku vytvořila. Petr Tluchoř jí asi vynadá do všemožných živočichů a sám se pak zapotí, až bude muset v ODS vysvětlovat svůj podíl na puči (ale bát se nemusí, slabý Nečas nebude mít odvahu ho potrestat, už teď skáče, jak Tluchoř píská a můžeme se jen domnívat, proč tomu tak je).

Vládní krize zcela určitě najde nějaké vyústění, její jednotliví aktéři získají či ztratí a jejich počínání bude předmětem vzrušených debat na názorových stránkách denního tisku.

Co ale nejspíše zapadne, ale zapadnout by nemělo (a proto alespoň píši tento komentář), je role údajně nejserióznějšího deníku v zemi. Německý, česky psaný list MF DNES pod vedením partičky neméně ambiciozních mladých mužů už léta ovlivňuje českou politiku. Nikdy ale za to nenese odpovědnost. Někdo by jim konečně měl připomenout, že každá mince má dvě strany.

Uznávám, že v rámci upadajícího prodeje novin je třeba přicházet se stále "odvážnějšími" a skandálnějšími texty a vytvářet umělé aféry a aférky, aby propad prodejnosti nebyl alespoň tak strmý. Jsem zastáncem volného trhu, a tak nemohu mít v zásadě nic proti tomu, když poptávka po politickém bulváru produkuje tomu odpovídající nabídku. Ale existuje určitá hranice, za kterou už snaha prodat pár ušmudlaných výtisků navíc za cenu celospolečenské politické krize je na pováženou. Hranice, kdy se veřejnost stává rukojmím chamtivého mediálního domu, který je pro svůj zisk schopen čehokoli.

Nevycházím přitom vůbec z toho, co všechno vyslepičila zmiňovaná Kočí, která se holedbala, že na této - už tři čtvrtě roku připravované akci - spolupracuje s MF DNES. To není nic překvapivého - kdo sleduje otvíráky těchto novin, věděl to i bez tohoto přiznání.

Ano, Kočí pracuje pro kmotry (ovšemže jenom pro ty hodné kmotry), na stejném projektu pak pracuje MF DNES, tudíž lze vyvodit, že MF DNES pracuje také pro kmotry (ovšemže jenom pro ty hodné kmotry). K tomu snad ani nepotřebujeme nahrávku Týdne, aby nám to bylo zjevné.

Nekonečný seriál kauz týkajících se Věcí veřejných přece začal už v době, kdy se vláda teprve sestavovala. Pokračoval opatrně dávkovanými a odstupňovanými články během dalších měsíců a vrcholí právě v těchto dnech, takže čtenář MF DNES neví, zda drží v ruce celostátní tisk nebo nejnovějšího číslo jakéhosi antiPražana.

Vzpomeňme jen na obří kampaň proti ministru školství Josefu Dobešovi, kdy se MF DNES neštítila zneužít ani z ministerstva ukradené emailové pošty a která skončila pobytem ministra i jeho těhotné spolupracovnice na kapačkách v nemocnici. To vše kvůli prkotině, která se ale hodila do plánu.  

V kampani proti VV se dlouhodobě angažuje pan redaktor Kmenta. S kým Kmenta spolupracuje? Na čí zadání píše své články proti VV? Spolupracuje s kmotry, kterým VV vadí? To jsou legitimní otázky.

Neptám se proto, že bych se chtěl VV nějak zastávat - ideově vyprázdněný a pouze na marketingu založený politický projekt, který má zakrývat ekonomické zájmy majitele velké firmy, mi je z principu odporný. Ale stejně tak odpornou by se mi jevila situace, kdy by novinář psal ne z vlastního popudu a přesvědčení, ale na základě politického zadání konkurence (kde ideovou vyprázdněnost a spoléhání na marketing najdeme stejně, jen to není tolik vidět, protože jde o politickou stranu s určitou historií).

Chci tím říci, že Kmenta a spol. píší na základě zadání určitých kmotrovských kruhů v ODS? Nebo TOP 09? Nevím. Možná ano, možná ne. S jistotou to říci nemůžeme, ale leccos tomu nasvědčuje a nechceme-li býti naivními, měli bychom si připustit, že taková možnost existuje.

Pak se ale přirozeně vynořují další legitimní otázky. Pokud MF DNES (Kmenta a spol.) pro kmotry pracují, co z toho mají? Dělají to pro krásné modré oči těchto kmotrů? Dělají to proto, aby "kultivovali" českou politiku? Dělají to jen pro těch pár ušmudlaných výtisků navíc, které si lidé kvůli bombastickému titulku koupí? Nebo za to mají peníze? Má za to MF DNES slíbenou nějakou inzerci? Má z toho Kmenta něco pro sebe? To jsou legitimní otázky, žádná obvinění.

Stejně tak se on a jeho kolegové chovají k politikům - pouhá podezření tisknou na titulní stránky, kladou otázky, za které jaksi náhodou zapomenou dát otazník. Pořizují si tajné nahrávky. Nemělo by jim tedy vadit, když někdo učiní to samé jim a ptá se podobně (a přece vadí - když Kalouskek tvrdil, že má tajnou nahrávku ze setkání šéfredaktorů, mohl Robert Čásenský prasknout vzteky, co vše je v tomto státě možné. Jak nepatřím k obdivovatelům Kalouska, tentokrát jsem musel ocenit, že se mu podařilo si z těch hrdopýšků utáhnout a nachytat je jejich vlastními postupy. Dodnes mne ta představa rozhořčeného Čendy vždy rozesměje. Jakto, že nás někdo nahrával? To přece můžeme jen my!).

Ale budiž. I kdyby někdo sponzoroval MF DNES za to, že dodá antikampaň na klíč, dá se tomu rozumět. Není to pak už žádná seriozní žurnalistika, ale jen obyčejný byznys, ale v zásadě se proti tomu nedá nic namítnout (jen by pak deník neměl klamat veřejnost a vydávat se za objektivní a nezávislý).

Vážnější ale je to, že pokud by se MF DNES podílela na vyvolání vládní krize či dokonce na pádu vlády, což s sebou vždy nese i hospodářské důsledky, měli by být i její zástupci voláni k zodpovědnosti. Nejen politici. Není přece možné si jen tak hrát, a pak se tvářit, že za nic nemohu.

Pokud tedy někdo zinscenuje divadlo, ve kterém padají vykonstruovaná obvinění, nacházejí se falešné štěnice (které tam byly nejspíše instalovány za tím účelem, aby byly poté za velkého humbuku odhaleny) a tyto kmotrovské kroky jsou konány ve spolupráci s celostátním deníkem, pak ve chvíli, kdy se hrátky vymknou z rukou a skončí ne zamýšlenou obměnou vlády, ale třebas rovnou jejím pádem a celospolečenskou krizí, měl by být k zodpovědnosti volán i onen celostátní deník. Nevím, jak by to prakticky vypadalo, ale určitý druh trestu by přijít měl.

A nejen trestu. Na místě by byla i nějaká prevence. Uvažujme o tom, zda by nebylo vhodné zavést majetková přiznání pro vlivné šéfredaktory a jejich spolupracovníky. Neškodil by ani nějaký přísný tiskový zákon po vzoru Maďarska.  

A až budeme příště nadávat na politiky, na jejich pokleslou politickou kulturu (oblíbené to fráze rozhořčených mladých mužů na názorové stránce z MF DNES), nezapomínejme ani na ty kmenty, musily, čásenské a další, kteří buď na pokyny z Německa nebo na pokyny kmotrů, či jen z pocitu vlastní důležitosti pomáhají - možná nevědomky - tuto žumpu neuvěřitelných praktik neustále rozšiřovat a pak se nad tím ještě pokrytecky pohoršují.

Pro Prvnizpravy.cz
Adam B.Bartoš



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif