Macronovy sliby "žluťákům" budou testem pro ekonomiku Francie

zprávy

Sobotní demonstrace "žlutých vest" neměla už takovou sílu, ale Macronovy ústupky „žlutým vestám“ prověří francouzskou ekonomiku a bude mít dopad na veřejné finance.

Macronovy sliby "žluťákům" budou testem pro ekonomiku Francie
Emmanuel Macron, francouzský prezident
18. prosince 2018 - 06:20

Několik stovek zničených obchodů a spálených aut,  nejméně 170 bankovních poboček bylo poškozeno, budovy spáleny ... Seznam škod na majetku je dlouhý. A účet je velmi vysoký pro podniky, jednotlivce a pojišťovny. Ten by se podle některých společností mohl vyšplhat na více než sto milionů euro. Tato částka by rovněž zohlednila odškodnění za ztrátu činnosti v podnicích .

Ne všechny škody však budou hrazeny. Mnoho menších podniků není pojištěno na  přerušení podnikání. A ti, kteří to dělají, často uzavírají smlouvy, které se týkají pouze zvláštních rizik-požár, živelní pohromy.
 
Kromě problémů spojených s vyplácením náhrady škody vznikly další z důvodu protestů žlutých vest.
 
"Činnost na trhu služeb se v důsledku tohoto pohybu snížila. Oblasti dopravy a opravy automobilů jsou v úpadku, "uvedli v průzkumu zástupci centrální banky Francie.
 
Podle výpočtů Federace obchodu a distribuce se od začátku protestů obrat maloobchodu snížil o 40-70% a podle odborných odhadů ztráty činily téměř 2 miliardy euro. Zdá se, že "Francouzi ztratili touhu konzumovat".
 
Navíc podle listu Le Figaro také vyvolává obavy rozvoj cestovního ruchu. "Obraz Francie, který se profiluje mezi zahraničními turisty, je strašný," poznamenává Jean-Virgil Crans, šéf skupiny National Hotel Chains Group.

 
Současně není známo, zda by zavedené opatření navržených Emmanuelem Macronem k ukončení protestů vedlo k "růstu spotřeby a rozvoji ekonomiky".
 
Cena za splnění slibů francouzského prezidenta se odhaduje na zhruba 10 miliard euro. Rozpočtový schodek tedy může činit 3,4% HDP, což neodpovídá úrovni 3% stanovené v dohodách EU.
 
Za těchto okolností se vláda snaží snížit náklady, aby rozpočtový schodek v roce 2019 nepřekročil 3,2%. Možná bude nutné snížit rozpočty ministerstev. Mohl by se například mohl zpomalit proces snižování daní z příjmů právnických osob, píše Le Figaro.

(rp,prvnizpravy.cz,figaro,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif