Times: Kvůli brexitu Japonsko říká Británii „Sajonara“!

zprávy

Nevýpočitatelnost a nejistota v souvislosti s brexitem vyvolala nárůst napětí v britských hospodářských vztazích s Japonskem, poukázaly The Times.

Times: Kvůli brexitu Japonsko říká Británii „Sajonara“!
Ilustrační foto
6. února 2019 - 11:04

Nissan tak opustil plány na výrobu SUV X-Trail v továrně ve Velké Británii, čímž se stal třetí japonskou společností, která od začátku omezila spolupráci se zemí v předvečer jejího odchodu z EU.

Bez ohledu na to, zda na to zda se obviňuje brexit nebo ne, je řejmé, že ekonomické vazby mezi Velkou Británií a Japonskem neprocházejí nejlepšími časy, napsaly The Times.
 
Takže nedávno vešlo ve známost, že japonská společnost Sony se rozhodla přenést své evropské vedení z Velké Británie do Nizozemska v souvislosti se snahou chránit své zájmy v případě vystoupní země z EU bez dohody.
 
Další japonská společnost Hitachi oznámila ukončení práce na projektu britské jaderné elektrárny. Nicméně je to z velké části důsledkem jeho ekonomické neschopnosti a problémů s přilákáním investic, které také obviňují brexit, uvedl deník.
 
A nyní japonská automobilka Nissan opustila plány na výrobu SUV X-Trail v továrně ve Velké Británii.


Zaprvé, konstatuje deník The Times, toto rozhodnutí je diktováno ekonomickými úvahami. Vzhledem k poklesu prognóz prodeje společnost považovala za vhodné soustředit výrobu na japonskou továrnu, kde již SUV začala vyrábět.
 
Současně ve svém prohlášení zástupci společnosti Nissan zdůraznili, že „pokračující nejistota ohledně budoucích vztahů Spojeného království s EU nepomáhá společnostem, jako je naše, plánovat budoucnost". 

Před několika dny se tak stalo známým vytvoření Japonskem a Evropskou unií zóny volného obchodu, která se týká zhruba 635 milionů lidí. Očekává se, že se postupně sníží dovozní cla u japonských automobilů. Společnost má tedy všechny důvody k přesunu výroby do Japonska, vzhledem k nejistotě budoucích obchodních vztahů mezi Spojeným královstvím a EU.
 
The Times se domnívají, že v důsledku „globální nejistoty a hospodářského poklesu v Asii" nemusí být brexit hlavním důvodem odmítání rozšiřovat spolupráci se Spojený královstvím, nicméně stále častěji přenáší rovnováhu v neprospěch země.

(kou, prvnizpravy.cz, thetimes.co.uk, foto: arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif