TikTok se vyhýbá sankcím EU, v USA čelí ultimátu

byznys

Společnost ByteDance, matka populární aplikace TikTok, je pod tlakem kvůli svým vazbám na čínskou vládu. Zatímco v Evropské unii se jí podařilo vyhnout pokutě, v USA je situace naléhavější.

TikTok se vyhýbá sankcím EU, v USA čelí ultimátu
Ilustračí foto
25. dubna 2024 - 11:55

TikTok podal v úterý Evropské unii (EU) požadované hodnocení rizik pro svou novou aplikaci „TikTok Lite“, čímž se vyhnul hrozící pokutě. Platforma, známá především svými tanečními videi a oblíbeností mezi mladými, tak zatím odvrátila finanční sankce.

EU má výhrady k bonusovému programu „TikTok Lite“, kde uživatelé získávají body za každé zhlédnuté video. Kritici se obávají, že to může vést k vyššímu riziku závislosti. „TikTok Lite“, dceřiná společnost čínského ByteDance, byla nedávno uvedena na trhy ve Francii a ve Španělsku.

Společnost se jako velký poskytovatel online služby dostává pod zvýšený dohled podle evropského zákona Digital Services Act (DSA), který mimo jiné zakazuje takzvané „Dark Patterns“ – manipulativní praktiky, jež udržují zákazníky na platformách nebo je motivují k nákupům.

V USA naproti tomu situace eskaluje – tamější zákonodárci hlasovali pro zákon, který by mohl donutit čínský ByteDance prodat své americké aktivity. Prezident Joe Biden se vyjádřil, že zákon podepíše, což spustí devítiměsíční lhůtu na nalezení kupce. Pokud prodej neproběhne, hrozí TikToku v USA blokace.



Obavy z možné špionáže a manipulace veřejného mínění ze strany Číny způsobily, že TikTok čelí restrikcím používání ve vládních mobilních telefonech v několika zemích. Zároveň obě společnosti a čínská vláda opakovaně odmítají obvinění ze špionáže.

Zákon o digitálních službách v EU nyní klade další požadavky na velké online platformy, jako je TikTok, aby zavedly řízení rizik a bojovaly proti nenávisti na internetu. Při porušení pravidel hrozí pokuty až šest procent ročního globálního obratu firmy.

Celosvětově se vlády a regulátoři stále více zaměřují na velké technologické firmy, zejména ty, které mají sídlo mimo západní svět. Tento trend vyvolává diskuse o digitální suverenitě a bezpečnosti, ale také o svobodě projevu a inovacích v digitálním prostoru.

Psali jsme:

Zatímco TikTok se snaží adaptovat a vyhovět rozdílným legislativám, je jasné, že narůstající geopolitické napětí mezi Čínou a Západem má významný dopad na podnikání a strategii společnosti. Jak se situace bude vyvíjet dál, zůstává nejisté, ale jasné je, že výsledky těchto sporů mohou ovlivnit digitální krajinu na mnoho let dopředu.

(jar, screen: magnatesmedia)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif