Neúčast v politice vede k neschopnému vedení, ukazuje průzkum

politika

Podle posledního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR má v České republice většina politiků nízkou míru důvěry veřejnosti.

Neúčast v politice vede k neschopnému vedení, ukazuje průzkum
Předsedové vládních stran
20. dubna 2024 - 06:30

Prezident Petr Pavel s důvěrou 54 % a předseda hnutí ANO Andrej Babiš s 46 % důvěry vedou žebříček, zatímco ostatní čelí převážně nedůvěře, s nejnižšími hodnotami u Petra Fialy (79 % nedůvěry) a Markéty Adamové Pekarové (73 %).

V době, kdy se země potýká s vážnými sociálními a ekologickými problémy, by měla být politická aréna místem pro schopné a vizionářské vůdce. Avšak data ukazují, že mnoho voličů se od politického dění distancuje, což má za následek vládu méně kompetentních zástupců. Klesající volební účast ve světle statistik znamená, že menšina rozhoduje o osudu většiny, což může být nebezpečné pro demokracii.



Mnoho občanů se cítí odcizených od politiky, protože mají pocit, že jejich hlas nemá význam, nebo že všichni politici jsou si podobní. To vede k rezignaci a neúčasti, což otvírá dveře pro ty, kteří jsou často kritizováni za korupci nebo neschopnost. Zdá se, že neschopní politici nejsou neměnným faktem, ale spíše výsledkem naší kolektivní neaktivnosti.

Je nezbytné, aby se občané aktivně zapojovali do politiky, nejenom ve volebních místnostech, ale i v každodenním rozhodování a veřejných diskuzích. Tímto způsobem mohou zvýšit transparentnost a odpovědnost vlády, a tím pádem i kvalitu jejího vedení.

Psali jsme:

Nadcházející volby Evropského parlamentu, ale i senátní a krajské volby, které se uskuteční letos na podzim, jsou klíčovým momentem pro občany, aby přehodnotili své očekávání a zapojili se do politického procesu. Aktivní účast na formování budoucnosti země je základním kamenem demokracie a může zásadně změnit, kdo a jak bude řídit naši zemi. Každý hlas může přinést změnu, a proto je důležité, aby se každý z nás rozhodl být informovaný, kritický a aktivní v politickém dění.

(jk, prvnizpravy.cz, screen: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif