Právo veta nám musí zůstat, říká předseda Svobodných Vondráček

politika

Podle předsedy Svobodných Libora Vondráčka začala Evropská unie zasahovat svým členům do otázek energetického mixu. Vondráček si proto myslí, že zachovat si právo veta je důležité i v oblasti energetiky.

Právo veta nám musí zůstat, říká předseda Svobodných Vondráček
Libor Vondráček (Svobodní)
27. dubna 2024 - 06:30

„Energetika je poslední roky plná aktivistického strašení, nekompetence a ideologického pokrytectví. Ti stejní lidé, co vyčítají jiným strašení kvůli Green Dealu či migracnimu paktu, sami straší lidi kvůli fosilním palivům a někdy dokonce i kvůli jádru.

I proto je nezbytné bránit, aby se přestala EU míchat do záležitostí tvorby energetického mixu, a zachovali jsme si v tomto právo veta! Neboť právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize.

Nebýt strašení přicházejícího z Rakouska mohl být Temelín už dávno dvakrát výkonnější než dnes. Naštěstí to u nás nedospělo do tak absurdní situace jako v Rakousku, abychom už postavenou elektrárnu ani nespustili. A vzhledem k menšímu potenciálu vodních elektráren v ČR bychom si takovou absurdnost mohli také méně dovolit. Kvůli jednomu strašení jsme otevřeli “poloviční Temelín” a kvůli druhému strašení roste na okolních polích plno řepky.



Svobodní přitom už v roce 2010 tvrdili, že dotace do řepky kvůli přimíchávání do paliv škodí nejen ekonomice jako jiné dotace, ale i naší krajině - proto tuto povinnost chceme od té doby zrušit.

Směrnice z EU, kterými se to tehdy odůvodňovalo, už dnes neplatí, a ani tehdy ta hloupá směrnice nemusela být záminkou pro podpoření devastace českého trhu a přírody.

Psali jsme:

Zajímavostí je, že poslanci udělali z pěstování řepky mnohem výhodnější byznys na mimořádné schůzi den před volbami v roce 2010. Pro hlasovala většina Zelených, TOP09, ČSSD (kde se zdržel jen Stanislav Křeček), KDU-ČSL a KSČM. Čestný byl jen klub ODS, který dodal pro návrh “pouhých” 18 hlasů z 77," připomněl předseda Svobodných Libor Vondráček.

(jk, prvnizpravy.cz, screen: fb profil)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 74%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif