Vláda absolutně nefunguje a nestará se o občany, říká Zaorálek

politika

Na dnešní tiskové konferenci SOCDEM zazněla ostrá kritika vládních kroků směrem k zaměstnancům i důchodcům. Lídr pro volby do Evropského parlamentu Lubomír Zaorálek dokonce prohlásil, že vláda má dva nepřátele - odbory a Putina.

Vláda absolutně nefunguje a nestará se o občany, říká Zaorálek
Z tiskové konference SOCDEM
25. dubna 2024 - 15:15

Zaorálek zahájil tiskovou konferenci ostrou kritikou fungování současné vlády a upozornil na propastné rozdíly životní úrovně v jednotlivých členských státech EU. Dokonce prohlásil, že hrozí rozpad Evropy.

„Proč neklesají ceny energií v Česku? Kdy začnou klesat? U nás vystoupala cena elektřiny nejvýš, všude kolem klesá, vládo, jak je to možné? Proč máme mít ceny nejvýš?“ tázal se Zaorálek, který si také myslí, že v České republice nefunguje trh, regulační úřad a nefunguje ani samotná vláda.

„Zřejmě to státu vyhovuje, přitom je to jasný útok na občany. Stal se z nás klientelistický stát, který dbá jen na to, aby státní podniky dosahovaly vysokých zisků. Vláda absolutně nefunguje a nestará se o své občany,“ pokračoval Lubomír Zaorálek, který následně poukázal i na oslabování práv zaměstnanců.

Zaorálek kritizoval pětikoaliční vládní kabinet za plánované změny v zákoníku práce, kde se mj. jedná o prodloužení zkušební doby či o podání výpovědí bez udání důvodů.

„Na kongresu ODS zaznělo, že hlavním nepřítelem vlády jsou odbory. Zdá se, že vláda má dva nepřátele – odbory a Putina," řekl Zaorálek s nadsázkou á dodal, že sociální smír, tedy to, o co  usilovali, jde vniveč.



„Zjednodušíme zaměstnavatelům vyhazování zaměstnanců, prodloužíme zkušební doby a zničíme práva zaměstnanců. Je to alarmující. Tím, že budeme dál a dál ničit střední třídu, docílíme akorát toho, že se zcela změní společnost,“ vysvětloval Zaorálek.

„Máme dvacáté výročí vstupu do Unie, tehdy nám šlo o to, aby se zvyšovala životní úroveň našich občanů. Dvacet let po vstupu stále existuje jakási železná opona mezi státy východní a západní Evropy, jsme úplně jinde v životní úrovni, jinde v platech, máme úplně jiný spotřební koš. Takto rozdělená Evropa nemá smysl, ta má nakročeno k rozpadu,“ dodal Zaorálek s tím, že je podle něj nutné, aby v Evropském parlamentu zaznívaly skutečné potřeby skutečných lidí a před schvalováním jakýchkoliv změn se myslelo i na to, jak to bude mít další dopady.

Zaorálka vystřídal u ředčnicého pultíku bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla.

„V zásadě se dá říct, že to, čemu vláda říká důchodová reforma, je pouze zhoršení situace důchodců teď i v budoucnu. Zhoršený výpočet, zhoršená valorizace, zhoršené podmínky pro předčasný důchod, zvyšování počtu chudých důchodců,“ poukazoval na nedostatky důchodové reformy Špidla a dodal, že na základě toho poslala SOCDEM dopis prezidentovi Pavlovi.

„Chceme se jednání účastnit. Místo tam po ANO je, ale hlavním důvodem je, že chvíli před hlasováním je třeba se na tom podílet, je to celospolečenská záležitost, diskuze o důchodech musí překročit zdi parlamentu,“ zdůraznil někdější premiér Vladimír Špidla.

Psali jsme:

„Prodlužování povinné doby pojištění, faktické zrušení předčasných důchodů, omezování výchovného, snížení valorizace důchodů v době vysoké inflace jsou jen některé dobře viditelné příklady dílčích změn našeho důchodového systému, které poškodí občany, ale skutečný problém nevyřeší," píše se mj. v dopise adresovaném hlavě státu.

„To, čemu vláda říká důchodová reforma, je snížení úrovně důchodců. Vláda unáší sociální podstatu České republiky, zhoršuje situaci důchodců i pracujících. Základní linie je buzerací zaměstnanců k prosperitě," přohlásil Špidla, který zároveň varoval před tím, že pětikoaliční vládní kabinet také uvažuje o změnách v rámci sociálního zdravotního systému.

„Vedou se diskuse, že je příliš mnoho nemocnic. Vláda se chystá tento systém zasáhnout a přímo nebo nepřímo ho zprivatizovat," dodal někdější premiér a eurokomisař Vladimír Špidla.

(mošnička, prvnizpravy.cz, foto: red.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif