Zneklidňuje mě tlak na zrušení práva veta, říká Zahradil

politika

V posledním období minimálně pěti let se podle končícího europoslance Jana Zahradila (ODS) prohloubilo v Evropskkém parlamentu vše až nadměrnou ideologizací, která se podle něj projevuje ve dvou základních věcech.

Zneklidňuje mě tlak na zrušení práva veta, říká Zahradil
Jan Zahradil (ODS)
5. května 2024 - 06:30

Dlouholetý europoslanec Jan Zahradil (ODS) okomentoval své působení v Evropském parlamentu a dvě dekády naší země v EU. Na rozdíl od svého současného stranického šéfa a premiéra Petra Fialy, který EU vnímá pozitivně, má Zahradil poměrně kritičtější názor. 

Premiér podle něj zpohodlněl a mluví úplně jinak než před deseti lety. Zahradil se také domnívá, že Věra Jourová je nejhorší českou eurokomisařkou a označil ji za největší omyl Babiše. 

Co jej nyní zneklidňuje, je tlak na zrušení veta i ze strany české hlavy státu. Podle Zahradila se Evropský parlament v čase změnil stejně jako Evropská unie samotná. 



„Nepochybně se změnila EU a europarlament. Právě ten byl vždy tím nejvíce prointegračním tělesem, nejvíc profederalistickým. Vždy si chtěl přihrát co nejvíc pravomocí, na to potřeboval oslabovat národní státy a posilovat evropské instituce,“ uvedl europoslanec v rozhovoru pro server iDnes.cz.

„Zaprvé tam zelená agenda, Green Deal, prosákla úplně do všeho. Pravice, respektive strany, co se tváří, že jsou pro byznys a pro trh, tomu neměly sílu bránit. Teprve v posledních měsících se zdá, že se to daří trochu ředit. Zadruhé, zejména po útoku na Ukrajinu propukla druhá vlna. Jakési hledání vnitřního nepřítele. Dospělo to místy až do úplně bizarních rozměrů. Známe to i u nás. Kdokoli kritizuje nějaké aspekty evropské integrace, může dostat nálepku šiřitele protievropských narativů, nebo dokonce ruského trolla. Tato paranoia už přestává být snesitelná,“ prohlásil Zahradil.

Psali jsme:

Na současnou Evropskou unii má tak zcela jiný pohled než premiér Petr Fiala. Ten v úterním projevu v Rudolfinu ke 20 letům od vstupu České republiky do EU líčil unii téměř v růžových barvách s tím, že teď už poučená EU funguje efektivně. 

„Samozřejmě nám pan předseda a premiér poněkud zpohodlněl, to si řekněme na rovinu. Mám pro to do jisté míry pochopení, protože je to vždy jednodušší, když jste lídr opozice, a složitější, když jste předseda vlády. Hrany se vám vždycky trochu obrousí,“ uvedl Jan Zahradil.

(nov, prvnizpravy.cz, repro: xtv)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?