Z pozůstatků je možné díky analýzám vyčíst, v jaké míře studovaní jedinci konzumovali rostlinnou nebo živočišnou stravu. V porovnání se vzorky z jiných historických období mohou studované vzorky odrážet vliv větší konzumace živočišných bílkovin, bílkovin všežravých zvířat a ryb, které kompenzovaly nedostatek rostlinné potravy, kterou nebylo možné sklidit a uskladnit v chladnějších a vlhčích obdobích.
Prof. RNDr. Martin Mihaljevič, CSc., vystudoval gymnázium v Děčíně a geologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde se následně habilitoval a stal profesorem. Zabývá se geochemií zemského povrchu, zejména využitím tradičních i netradičních izotopů k poznání procesů ovlivňujících pohyb látek, klima, znečištění a výskyt surovin. Studuje vzorky hornin, půd, minerálů, rostlin, biomasy, vody, ale i tkání a potravin, např. vín. V oboru vychoval desítky studentů, pro jejich a svůj výzkum založil laboratoře vybavené nejmodernějšími hmotnostními spektrometry.
Na Přírodovědecké fakultě UK řídí Centrum výzkumu izotopů a skupinu Environmentální geochemie. Výzkumy realizuje v Evropě i v subsaharské Africe, kam se rád vrací. Podle serveru Research.com patří k nejcitovanějším vědcům z věd o Zemi v České republice. Má rád přírodu, hory, moře, dobré knihy, filmy, Afriku a Balkán.
Přednáška se uskuteční v 1. děčínské kulturní kavárně Coffee & Books, kterou najdete nedaleko děčínského zámku v Pohraniční ulici č. 3, od 18:00 h.