KOVOSVIT MAS Machine Tools dluží mzdy, odbory to řeší

regiony

Zhruba 200 zaměstnanců KOVOSVIT MACHINE TOOLS a.s. v Sezimově Ústí nedostalo v řádném termínu 15.dubna zaplacenou mzdu.

KOVOSVIT MAS Machine Tools dluží mzdy, odbory to řeší
Ilustrační foto
19. dubna 2024 - 07:30

Tamní základní organizace OS KOVOKOVOSVIT začala okamžitě situaci řešit a její předseda Jiří Ryzka se obrátil na vedeníspolečnosti s žádostí o objasnění a také kvůli termínu, kdy budou mzdy vyplaceny.

„Uspokojivá odpověď nepřišla, protože ani přítomní zástupci nemají dostatek informací od majitelů společnosti. Z jejich pohledu však není vyplacení mezd za měsíc březen reálné,“ uvedl předseda základní organizace OS KOVO KOVOSVIT Jiří Ryzka.

Ve středu 17. dubna se proto spolu se zástupkyní Regionálního pracoviště České Budějovice OS KOVO Pavlínou Jirkovou pokusil iniciovat setkání k řešení situace. „Ze strany majitelů nebyl zájem se schůzky účastnit. Přítomen byl pouze dnes již bývalý generální ředitel společnosti Jan Kočvara, který odstoupil z pozice GŘ z důvodu nesouhlasu s jednáním majitelů společnosti, a i v souvislosti s nezaplacenými mzdami,“ řekl Jiří Ryzka. Schůzky byl přítomen také právník Regionálního pracoviště České Budějovice OS KOVO Mgr. Jan Mach, který poskytl právní poradenství.

V průběhu schůzky došlo k podání insolvence na společnost KOVOSVIT MACHINE TOOLS a.s. ze strany věřitelů, což změnilo směr jednání.

Odborová organizace vyzve majitele otevřeným dopisem k vyjádření se k dané situaci, garanci doplacení mezd a následnému řešení, neboť zaměstnanci jsou v nejistotě týkající se jejich budoucnosti.

Tato situace je dostává do velmi napjaté ekonomické situace. Odborová organizace se proto obrátila na Městský úřad Sezimovo Ústí o finanční shovívavost vůči zaměstnancům bez březnových mezd při úhradách poplatků městu. Město přislíbilo půlroční ochranu.

Jedna z možností, kde může podnik získat potřebné finanční prostředky, je podle informací dnes již bývalého generálního ředitele Jana Kočvary, v prodeji zmrazených strojů nebo prodejem pozemků.

Účastníci dnešní schůzky se dohodli na společné informační schůzce se zaměstnanci na konci dubna. Na konci měsíce proběhne také koordinační schůzka s odbory kvůli kompenzaci ze strany státu.

OS KOVO za svými kolegy a kolegyněmi stojí. „Zaměstnanci KOVOSVIT MACHINE TOOLS a.s. za sebou mají silný odborový svaz, jejich požadavek na vyplacení mezd za práci, kterou odvedly, považujeme za oprávněný a oni mohou počítat s naší podporou,“ uvedl předseda OS KOVO Roman Ďurčo

(jv,jihoceskenovinky.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif