Mexická velvyslankyně připomněla, co nás spojuje

regiony

Transatlantické vazby nejsou jen otázkou Spojených států. Za oceánem je například také Mexiko a celá latinská Amerika. I o tomto se hovořilo při návštěvě mexické velvyslankyně J. E. Rosaury Leonory Rueda Gutierrez a jejího zástupce Miguela Angela Vilchis na olomoucké radnici.

Mexická velvyslankyně připomněla, co nás spojuje
Miroslav Žbánek a mexická velvyslankyně Rosaura Gutierrez
19. prosince 2022 - 08:00

Návštěva velvyslankyně Mexika, kterou do Olomouce pozval primátor Miroslav Žbánek, se uskutečnila mimo jiné i v souvislosti se stoletým jubileem navázání diplomatických vztahů mezi oběma zeměmi. „Mexiko bylo první z latinskoamerických zemí, které uznalo samostatné Československo. A je také nejvýznamnější ze zemí latinské Ameriky co se týče vzájemného zahraničního obchodu,“ uvedla velvyslankyně.

Připomněla, že vztahy mezi českými zeměmi a Mexikem jsou ale mnohem staršího data. Už v 17. století se na misiích v Mexiku podílelo mnoho jezuitských misionářů z Čech a Moravy, v 19. století sem s habsburským císařem Maxmiliánem přišli také čeští hudebníci, jejichž vliv je v části tradiční mexické hudby dodnes rozpoznatelný. „Teprve u vás jsem zjistila, že některé naše skladby, které důvěrně znám od dětství, jsou původně české,“ řekla s úsměvem Rosaura Gutierrez. S Maxmiliánem Habsburským byl v Mexiku i jeho osobní lékař, který v této zemi pak ovlivnil rozvoj medicíny.



Primátor Miroslav Žbánek, jeho náměstkyně Kateřina Dobrozemská a mexičtí hosté pak hovořili o možnosti spolupráce univerzit a studentů i o dalších vzájemných vztazích. Když velvyslankyně uvedla, ve kterých mexických státech jsou půvabná historická města z koloniální španělské éry, vhodná pro spolupráci s historickou Olomoucí, reagoval na to primátor souhlasně. „Pro nás by bylo zajímavé, kdyby se po několika setkáních s velvyslancem Španělska, kde jsme zatím partnerské město nenašli, podařilo zahájit dříve spolupráci s některým atraktivním historickým městem v Mexiku,“ dodal primátor s úsměvem. V Olomouci by se podle velvyslankyně mohli časem představit také mexičtí Charros, neboli tradiční chovatelé koní, proslulí vlastní specifickou školu i pestrými oděvy. „K tomu by se výborně hodil parkurový areál na Lazcích,“ doplnil primátor.

Informoval  Mgr. Michal Folta , tiskový mluvčí města Olomouc.

(rp,olomouckenovinky.cz,foto:Blanka\Martinovská)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif