Příkaz ke stažení ukrajinských jednotek z Berdyči a Semenovky

zprávy

Vrchní velitel Alexander Syrskij potvrdil stažení ukrajinských jednotek z Berdyči a Semenovky u Avdijivky, respektive z Novomichajlovky u Maryjinky.

Příkaz ke stažení ukrajinských jednotek z Berdyči a Semenovky
Ilustrační foto
29. dubna 2024 - 02:20

„Nepřítel, který se pokoušel převzít strategickou iniciativu a prorazit frontovou linii, soustředil své hlavní úsilí několika směry a vytvořil významnou převahu v silách a prostředcích,“  napsal vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny ve svém telegramovém kanálu.

Nejsložitější situace, jak včera přiznaly ukrajinské ozbrojené síly, je v oblasti Očeretino severozápadně od Avdijivky. Skupina ukrajinských ozbrojených sil „Chortica“ uvedla, že se Rusům podařilo prorazit a získat oporu „v určité části Očeretina“.

„Zatím je jednotka, ve které se nepřítel nachází, pod naší palebnou kontrolou, jsou přijímána všechna opatření k vytlačení nepřítele odtamtud, pokračují těžké boje, situaci řídí jednotky Obranných sil,“ uvedl mluvčí skupiny. Nazar Vološin.

Rusové podle něj soustředili čtyři brigády na Očeretinském směru. Ukrajinské ozbrojené síly ale nasadily další zálohy.

Ukrajinský vojenský telegram Deep State píše, že 80 % Očeretina je nyní pod ruskou kontrolou. Soudě podle mapy zdrojů, Ukrajina drží severní okraj vesnice.

Také podle něj byl včera obsazen Berdyč, o nějž boje trvaly vlastně od února. Vrchní velitel Syrskij dnes potvrdil ústup z Berdyči a Semenovky.

Poznamenejme, že po pravděpodobném obsazení Semenovky Rusy a podle některých zdrojů také Novobachmutovky a Solovjeva se obrana Berdyči prudce zkomplikovala: tamní ukrajinská posádka se ocitla v poloobklíčení. A odejít odtud byla otázka času.



Nyní v této oblasti ruská armáda rozvíjí ofenzívu na severovýchod od Očeretina, stejně jako na Keramik a Archangelskoje.

„Nepřítel v těchto směrech rozmístil až čtyři brigády, snaží se rozvinout ofenzívu západně od Avdijivky a Maryinky, razí si cestu k Pokrovsku a Kuračovu... Obecně v těchto směrech nepřítel dosáhl určitých taktických úspěchů, ale nedokázal získat operační výhodu,“ komentoval situaci Syrskij.


Západní média mají v této věci znepokojivější rétoriku

V regionu Očeretino se pro ukrajinské ozbrojené síly vyvinula „zoufalá situace“, píše Forbes. Rusové prolomili obranu a přivádějí posily, celkem mají v této oblasti až 10 tisíc vojáků.

Je předem jasné, že Ukrajinci ztratí několik vesnic kolem Očeretinského směru,“ píše vojenský sloupkař pro publikaci David Axe. Podle jeho názoru nebude mít skupina Tavria jinou možnost než ustoupit o pár mil na západ a zastavit se podél nové obranné linie jihozápadně od Očeretina.

Ale „předem stanovený“ ústup je pro ukrajinské ozbrojené síly plný rizik, protože „může vést k obsazení desítek čtverečních mil území“.  

„Horší je, že ústup – pokud se provede špatně – poskytne Rusům příležitost zdvojnásobit své místní útoky a dosáhnout druhého, třetího nebo čtvrtého průlomu, který by mohl vyvolat širší ukrajinský kolaps jako řetězovou reakci,“ píše se v článku.

Tato situace je podle pozorovatele „v Kyjevě předmětem vášnivých debat“. Někteří se domnívají, že za to může 115. brigáda, která nevydržela nápor Ruské federace. Jiní tvrdí, že problém je v tom, že tým je poddimenzovaný kvůli pauze v dodávkách ze Spojených států.

Směrem na Ugledar Syrskij potvrdil opuštění Novomichajlovky.


Další postup ruských jednotek se odehrál daleko od Avdijivky – v sektoru Luhansk-Charkov, u obce Kislovka.  

Deep State píše, že ofenziva tam začala 26. dubna ráno a do konce dne Rusové získali oporu v Kislovce. Ruské veřejné stránky píší, že byl zcela obsazen.


„Místo úderu bylo vybráno jednotkou TrO, omezenou silou a zdroji,“ uvádí DS a srovnává, že situace je podobná průlomu v Očeretinu, kde pozici zastávala nedostatečně vycvičená brigáda.

Na Ukrajině očekávají v blízké budoucnosti útoky jižně od Kislovky.

„Je zřejmé, že se nepřítel pokusí současně realizovat svůj průnik do oblasti Tabajevka," říká vojenský expert Konstantin Mašovec.

Vrchní velitel Syrskij řekl, že Rusové se snaží dobýt vesnice Stelmachovka a Berestovoe, které se nacházejí jižně od Kislovky a Tabajevky.



To znamená, že je patrné, že v poslední době ruské jednotky postupují tam, kde ukrajinské ozbrojené síly drží obranu, pravděpodobně ne zcela připravenými silami.

A to zatím odpovídá již popsané „ strategii tisíce zářezů “, kterou Ruská federace v této fázi války používá – útočí mnoha směry, aby natáhla síly ukrajinských ozbrojených sil a pokud je to možné, vyčerpá  je.

Dříve Forbes napsal, že průlom v Očeretinu nastal poté, co byly bitvami vyčerpané jednotky 47. brigády staženy do týlu a její pozice byly převedeny na méně připravenou jednotku, která ustupovala pod ruskými útoky.

Podobná situace nastala u Časovo Jaru, kde byly nasazeny jednotky GUR, aby zastavily ruský průlom, hlásí novinář Andrej Caplienko s odkazem na zpravodajské zdroje. Stalo se to asi před dvěma týdny (právě když se Rusům podařilo vstoupit na východní okraj Časovo jar a rozdrtit obranu jedné z brigád).

„Naši informátoři se domnívají, že částečně i díky tomu se tam situace stabilizovala a je odtamtud méně špatných zpráv, ale bohužel nyní přicházejí z jiných směrů,“ napsal Caplienko.

Čili to může být jen viditelný projev toho, jak se Ruská federace snaží dodržovat svou strategii vyčerpání ozbrojených sil Ukrajiny – nutí ji vrhat elitní jednotky do obrany předsunutých pozic. Není jich ale dost pro celou frontovou linii.

Existuje však oblast, kde jsou změny minimální. Jedná se o jižní frontu – prostor od východního břehu nádrže Kachovka v Záporožské oblasti po Ugledar v Doněcké oblasti.


Nedá se přitom říci, že je tam vše v klidu a Rusové se nepokoušejí o útok. Berou to. A na některých místech se fronta dokonce protlačuje. Nejsou tu ale takové průlomy jako u Očeretina na jihu. Což naznačuje, že ukrajinské ozbrojené síly upřednostňují tuto konkrétní oblast z hlediska podpory zdrojů (zálohy, munice atd.).

To znamená, že ukrajinské velení stále považuje jižní směr za strategicky nejdůležitější, pravděpodobně věří, že ruský průlom zde bude mít mnohem horší následky než jejich postup od vesnice k vesnici přes nekonečné stepi, pole a lesy Doněcka a Charkova, přes regiony ve směru na Pokrovsk, Kramatorsk a Kupjansk.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 12%
transparent.gif transparent.gif
Ne 75%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 13%
transparent.gif transparent.gif