Novoměstské nemocnice: Dárci krve dostali dárek. Nová odběrová lehátka

regiony

„No dobrý, vypadá to skvěle,“ usmívá se jeden z dárců krve při vstupu do odběrové místnosti transfúzní služby Nemocnice Nové Město na Moravě. Jasně zelená polohovací lehátka září novotou, nemocnice tak zajistila dárcům větší pohodlí.

Novoměstské nemocnice: Dárci krve dostali dárek. Nová odběrová lehátka
Nová lehátka
27. dubna 2024 - 11:00

Nákup šesti nových odběrových lehátek vyšel na 187 tisíc korun. Ke dvěma z nich patří i infuzní stojany. Barvu nových lehátek vybraly sestřičky, které na transfúzní stanici pracují. „Vybraly jsme zelenou, aby místnost oživila. Červená barva nám připadala agresivní a modrá moc studená. Odběrový sál je otočený tak, že tam nesvítí moc sluníčko, chtělo to prostě oživit,“ vysvětluje výběr barvy nových lehátek Martina Vrbíková z oddělení klinických laboratoří a transfúzní služby novoměstské nemocnice.

Nová lehátka pro dárce jsou nejen hezčí než ta původní, ale skýtají i větší možnosti polohování. „Dají se například upravit do polohy křesla. A taky umožňují uložit dárce do Trendelenburgovy polohy v případě, že se mu udělá u odběru špatně. To se občas stává a v této poloze, kdy je pánev položena výše než hlava, je mu brzy lépe,“ říká Martina Vrbíková.

Novoměstská nemocnice má poměrně stálou dárcovskou základnu. Přesto i tady vítají prvodárce. Odběru se prý bát nikdo nemusí. „Nejprve se dárce zaregistruje v kartotéce a změří se mu teplota. Vezmeme mu vzorek krve k vyšetření krevního obrazu a zjištění krevní skupiny. Pak vyplní dotazník dárce krve. Následně se dostaví k lékaři, který s ním bod po bodu projde dotazník dárce, a na základě všech výsledků rozhodne, jestli je odběr vhodný. Pokud ano, pak už jde dárce do odběrového sálu. Po odběru si pak chvilku odpočine v odpočívárně a odchází do jídelny, kde dostane párek, kávu, minerálku a balíček domů. Kdo nechce, dostane ve stejné hodnotě stravenku,“ popisuje Martina Vrbíková.

NovinkyVysočina.cz informovala Helena Zelená Křížová, tisková mluvčí, Nemocnice Nové Město na Moravě.

(rp,novinkyvysocina.cz,foto:Nemocnice Nové Město na Moravě)
 


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif