ŘSD do léta dokončí opravy mostů na D1 na hranici Olomouckého kraje

regiony

Od soboty 20. 4. 2024 budou pokračovat avizované opravy mostů dálnice D1. Obnova prací po zimní přestávce proběhne na rozmezí Olomouckého a Moravskoslezského kraje, konkrétně v katastrech obcí Bělotín (OL kraj) a Kujavy (MS kraj).

ŘSD do léta dokončí opravy mostů na D1 na hranici Olomouckého kraje
Ilustrační foto
16. dubna 2024 - 08:00

Rekonstrukce mostů evidenčních čísel D1-382 a D1-402 nastane ve stejném procesu jako loni, dělníci budou mít k dispozici uzavřenou polovinu dálnice (u Bělotína dojde k uzavření dálničního pásu ve směru do Prahy, u Kujav stavba uzavře směr Ostrava). Provoz zůstane veden dvěma pruhy pro každý směr, režim 2+2 je zárukou plynulosti průjezdu husté dopravy navzdory snížené rychlosti.

U Bělotína počítáme s odstraněním stávajících vozovkových a izolačních vrstev před plošnou sanací mostovky. Dojde k nahrazení mostního svršku a údržbě mostních závěrů včetně zábradlí a protihlukových stěn. Kromě nových vrstev asfaltu je naplánované čištění a vyspravení odvodňovacích zařízení současně s výměnou svodidel. Most nad obcí Kujavy čeká podobný postup čili výměna mostního svršku a plošné sanace horního povrchu mostovky. Mostní závěry, protihlukové stěny a odvodňovací žlaby zůstanou zachovány, ovšem nevyhnou se čištění a odborným revizím. Před dokončením projektu proběhne zpevnění podloží, položení nového asfaltu a také doplnění svodidel.

Do veřejného výběrového řízení se přihlásilo celkem sedm uchazečů. Po vyhodnocení nabídkové ceny a délky navrženého harmonogramu se zhotovitelem stalo sdružení firem Firesta-Fišer, rekonstrukce, stavby a Hroší stavby Morava. Smluvní cena oprav dosahuje cca 117,9 milionu Kč, hotovo bude do první poloviny července.

Olomouckénovinky.cz informoval Mgr. Miroslav Mazal, tým komunikace, Ředitelství silnic a dálnic ČR.

(rp,olomouckenovinky.cz,foto:rsd)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif