TECHNOhrátky vstupují do dvanácté sezony

regiony

S pěti novými středními školami a rekordním počtem přihlášek vstupují TECHNOhrátky do dvanácté sezony.

TECHNOhrátky vstupují do dvanácté sezony
TECHNOhrátky
26. března 2024 - 11:30

Soustružení válcových ploch, frézování čtyřhranu, modelování plastové klíčenky nebo řezání a klížení dřevěného rámečku. Právě tyto činnosti si přichystaly TECHNOhrátky pro start svého letošního, dvanáctého ročníku. Premiéra patnáctidílné série návštěv středních odborných škol v Pardubickém kraji se uskuteční ve středu 27. března v SOU a SOŠ technickém Třemošnice a zúčastní se jí žáci z deseti základních škol. Projekt naopak vyvrcholí po osmi měsících 27. listopadu v SŠ technické Vysoké Mýto.

Za svou existenci dosud uspořádaly TECHNOhrátky 136 akcí v šestadvaceti středních odborných školách v Pardubickém kraji. Při těchto seznamkách s řemesly prezentovaly aktivním způsobem ukázky 69 oborů z oblasti strojírenství, stavebnictví, elektrotechniky, zemědělství, zahradnictví, gastronomie a služeb. Zúčastnilo se jich celkem 17 432 žáků ze 127 základních škol – 113 jich přitom bylo z Pardubického kraje a mj. sedm také z Polska.

"TECHNOhrátky letos vstupují do své dvanácté sezony. Žáci, kteří s tímto projektem v roce 2013 začínali, tak už mají za sebou nejen středoškolská, ale také vysokoškolská studia a dnes už jsou kvalifikovanými a úspěšnými odborníky. Dosud zásluhou těchto seznamovacích akcí s technickými obory prošlo 17 500 školáků a věřím, že i v tomto roce pomůže s výběrem studijního zaměření dalším dvěma tisícům. Vysoký a setrvalý zájem o účast na TECHNOhrátkách nás velice těší a ukazuje, jak jsou pro žáky základních škol v Pardubickém kraji stále důležité a inspirativní," uvádí Josef Kozel, radní Pardubického kraje pro školství.

Úvodní akce hlásí: Nikoliv naplněno, ale přeplněno! Třemošnice a její ryzí strojírenské obory představují pro organizátory v posledních letech tradiční a relativně pohodový rozjezd celého projektu. Letos se tam přihlásilo zhruba 180 žáků osmých tříd, z organizačních a dopravních důvodů však mohli zaregistrovat pouze 130.

„I když se to po loňském ročníku zdálo už nemožné, zájem dokonce ještě vzrostl a předčil naše veškerá očekávání. Všech pět úvodních zastávek TECHNOhrátek do konce dubna bylo kapacitně už před měsícem nejen naplněných, což obnáší okolo 120–130 školáků, ale většinou i výrazně přeplněných. Platí to především o trojici středních odborných škol z Orlickoústecka, které se do kalendáře projektu vrátily po dvou nebo tříleté přestávce. Na jaře býval v minulosti mezi ´osmáky´ obvykle o něco nižší zájem než mezi ´deváťáky´ na podzim, ale letos je to už teď téměř invaze,“ říká Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.

Jasný primát v tomto směru zatím drží SŠ technická a dopravní Gustava Habrmana Česká Třebová. Na TECHNOhrátky, které se tam konají 3. dubna, se přihlásilo 362 žáků ze čtyřiadvaceti základních škol. Tenhle počet současně představuje překonání dosavadního absolutního rekordu v historii projektu, který dosud držela SPŠ potravinářství a služeb Pardubice s 330 zaregistrovanými aktéry!

„Ani SOŠ a SOU Lanškroun nebo PSŠ Letohrad však příliš nezaostávají, neboť v obou případech máme nahlášeno kolem 260 účastníků. Nechceme lámat žádné účastnické rekordy, ale naopak nám jde o kvalitní a zajímavý průběh akcí. Přesto to však letos vypadá z hlediska zájmu žáků na historický ročník. Nyní nás čeká nejtěžší úkol – vybrat základní školy, které obdrží finální nominaci. V některých případech to ovlivní například dopravní možnost,“ doplňuje Helena Bártlová, manažerka projektu TECHNOhrátky.

Tři zastávky během letošního ročníku projektu čekají shodně žáky osmých (na jaře) a devátých (na podzim) tříd ve středních školách na Chrudimsku, Pardubicku a Svitavsku, šest se jich uskuteční na Orlickoústecku. „Je to logické, neboť právě v tomto regionu se nachází také nejvyšší počet odborných škol v Pardubickém kraji,“ vysvětluje Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.

Loňská „technohrátkovská“ sestava doznala pěti změn. Ve výběru připraveném Odborem školství Krajského úřadu Pardubického kraje pro rok 2024 chybějí OU Chroustovice, SŠ zemědělská a VOŠ Chrudim, ISŠ Moravská Třebová, SOŠ a SOU Polička a SŠ uměleckoprůmyslová Ústí nad Orlicí. Naopak po kratší přestávce se do kalendáře vracejí SŠ technická a dopravní Gustava Habrmana Česká Třebová, SOŠ a SOU Lanškroun, PSŠ Letohrad, SŠ zahradnická a technická Litomyšl a SŠ technická Vysoké Mýto.



Termínová listina TECHNOhrátek 2024:
27. 3. SOŠ a SOU technické Třemošnice
3. 4. SŠ technická a dopravní G. Habrmana Česká Třebová 
17. 4. SOU zemědělské Chvaletice
24. 4. PSŠ Letohrad
30. 4. SOŠ a SOU Lanškroun
15. 5. SOU opravárenské Králíky
29. 5. Gymnázium K. V. Raise a SOU Hlinsko
19. 6. Gymnázium a grafická SŠ Přelouč    
11. 9. SŠ stavební Vysoké Mýto    
18. 9. SPŠ potravinářství a služeb Pardubice
25. 9. SOU Svitavy
2. 10. SŠ zahradnická a technická Litomyšl
23. 10. SŠ gastronomická a technická Žamberk
13. 11. SOŠ a SOU obchodu a služeb Chrudim
27. 11. SŠ technická Vysoké Mýto

Pardubickenovinky.cz informoval Vladimír Zemánek, manažer projektu TECHNOhrátky.

(jv,pardubickenovinky.cz foto:arch.technohratky)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif