Bojí se Rusko kolapsu na Ukrajině?

zprávy

Dmitrij Medveděv, místopředseda Rady bezpečnosti Ruska, varoval, že „porážka jaderné mocnosti v konvenční válce může vyvolat jadernou válku“, což je náznak ruské pozice ve válce na Ukrajině, píše v komentáři na Agoravox Dr.Salem Alketbi.

Bojí se Rusko kolapsu na Ukrajině?
Dmitrij Medveděv, zástupce šéfa ruské bezpečnostní rady
4. února 2023 - 07:20

Medveděv, bývalý ruský prezident a blízký přítel současného prezidenta Vladimira Putina, komentoval vojenskou podporu zemí NATO ukrajinským jednotkám: „Jaderné mocnosti nikdy neprohrály velké konflikty, na kterých závisí jejich osud.“ . Toto varování přidává k sérii argumentů o možnosti jaderné války vyvolané ukrajinskou krizí.

Sám prezident Putin o takové možnosti hovořil a varoval před ní. Medveděvovo varování se ale liší od varování prezidenta Putina, který poznamenal, že se zvyšuje riziko jaderné války, a zdůraznil, že Rusko považuje jaderné zbraně za prostředek obrany.

Ale řekl: „Nezbláznili jsme se, uvědomujeme si, co jsou jaderné zbraně." Dodal: Naše strategie využití obrany a vidíme zbraně hromadného ničení, jaderné zbraně jako obranu, vše je nastaveno kolem takzvaného odvetného úderu."

Medveděvova prohlášení byla přímější, protože stanovil pravidlo, že porážka jaderné mocnosti v konvenční válce je červenou čárou. Nemluvíme o útoku, na který lze odpovědět jadernými zbraněmi. Ale my mluvíme o vojenské porážce v konvenční válce, jako na Ukrajině.

Ruští vůdci si uvědomují, že jejich síly na Ukrajině by mohly být poraženy zvýšenou vojenskou podporou ze Západu, což znamená, že by se mohli uchýlit k jaderným zbraním. Načasování Medveděvových rozhovorů je důležité, protože se schází v Evropě a před konferencí, aby se dohodl na zvýšené vojenské podpoře Ukrajině.



Několik zemí, včetně Spojených států, zopakovalo výzvu ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského, aby dodal své zemi další zbraně.

Spojené státy oznámily balíček 2,5 miliardy dolarů včetně obrněných vozidel a systémů protivzdušné obrany. Několik evropských zemí také oznámilo svou vlastní pomoc, včetně Spojeného království, které plánuje dodat Ukrajině stovky raket. Asi 50 zemí by mělo koordinovat své úsilí o dodávky zbraní Ukrajině.

V této souvislosti je Evropa stále více odhodlána ukončit válku ve prospěch Ukrajiny.

„Je načase obrátit dynamiku, kterou Ukrajinci využili, aby zatlačili Rusko zpět k ziskům, a přimět Rusko, aby pochopilo, že cílem je nyní vytlačit je z Ukrajiny,“ řekl britský ministr obrany Ben Wallace během nedávné návštěvy Estonska. Oznámil také nový americký program pomoci, který nezahrnuje tanky, jak si Ukrajina přeje.

Podle amerických představitelů se jedná o hlavní vojenskou techniku, jako jsou obrněné transportéry, bojová vozidla pěchoty, munice a systémy protivzdušné obrany, čímž se celková vojenská pomoc Washingtonu Ukrajině od února 2022 vyšplhala na 26,7 miliardy dolarů.

Podle některých vojenských odhadů se atlantická strana připravuje na posílení ukrajinských bojových schopností v rámci přípravy na ruskou ofenzívu očekávanou příští rok na jaře, která má tuto válku ukončit.


Tanky by mohly být hlavním faktorem ve změně rovnováhy vojenské pozemní síly mezi Ruskem a Ukrajinou, což by mohlo vést k porážce ruských sil, nebo jim alespoň zabránit v postupu nebo udržení jejich současných pozic.

Dilema, které experty znepokojuje, naznačuje, že Rusko stále více nedokáže nahradit zbraně ztracené ve válce na Ukrajině. Pokud se tedy domnívají, že selhání by mohlo znamenat konec politické budoucnosti prezidenta Putina, zvyšuje se pravděpodobnost, že se uchýlí k jaderným zbraním. Západní vojenská pomoc Ukrajině zůstává do značné míry defenzivní.


Partneři z Atlantiku si dávají pozor, aby nedodávali útočné zbraně vysoké hodnoty, které by mohly otevřít dveře k eskalaci války.

Stručně řečeno, Rusko cítí potíže své vojenské situace na Ukrajině a snaží se vyvinout maximální tlak na Západ, aby zastavil nebo omezil svou vojenskou podporu Ukrajině, aby se nedostalo do situace, kdy by se mělo uchýlit k jaderným zbraním k vyřešení konfliktu. války a zachovat si tvář.

Je to opakovaná ruská rétorika politického odstrašování, kterou ruští vůdci v současnosti považují za jediný způsob, jak vybičovat strach z jaderné války, který na Západě existuje.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif