Mobilizace a fronty na pasy

zprávy

Ukrajinské úřady se snaží zastavit vlnu paniky, která zachvátila mnoho Ukrajinců žijících v zahraničí, píše se na ukrajinském webu Strana.

Mobilizace a fronty na pasy
Fronta na pasy
15. dubna 2024 - 04:20

Připomeňme, že návrh zákona o mobilizaci přijatý Radou obsahuje zákaz vydávání pasu pro osoby, které nemají vojenský průkaz. V pasových střediscích se proto již vytvořily fronty těch, kteří se snaží získat pas, než zákon vstoupí v platnost.

Takové fronty už byly natočeny v Praze a Varšavě.

Státní podnik Document, který pasy vydává, poté uvedl, že od pondělí zavede plně elektronickou frontu, do které se můžete zapojit přes internet. Informovala o tom zejména služba v Kolíně nad Rýnem. Nyní stojí fronta na vstupenku od „živého“ operátora, na kterého lidé čekají na ulici.

„Služebníci lidu“ se také snaží lidi uklidnit.

Zástupce lidu ze Služebníka lidu Fjodor Venislavskij řekl, že muži v zahraničí se údajně nebudou muset vracet na Ukrajinu, aby aktualizovali své údaje pro vojenskou evidenční a náborovou kancelář.

„Žádné povinnosti, které by těmto občanům vznikly po aktualizaci nebo obdržení vojenských registračních dokumentů po návratu na Ukrajinu, tento zákon nestanoví a takové mechanismy jsou v zásadě velmi těžko představitelné," řekl Venislavskij.

Vojenský registrační a nástupní úřad podle něj potřebuje vědět, že lidé jsou v zahraničí, aby jim neposílal předvolání na Ukrajinu.

„Člověk může žít v zahraničí a jsou mu zasílány zprávy a předvolání na adresy registrované v TCC Stát vynakládá čas, materiální a lidské zdroje na to, aby informoval osobu, která v zásadě nemůže být informována, protože není na své adrese,“ dodal poslanec Služebníka lidu.

Podle něj lze po upřesnění údajů získat vojenský průkaz na dálku - emailem, telefonicky, přes konzulát při aktualizaci, v případě příjmu konzulárních služeb.


Všimněme si, že algoritmus nastíněný Venislavským není v mobilizačním návrhu popsán. Dokument nestanoví žádné výjimky pro Ukrajince v zahraničí. A pokud je skutečně možné objasnit údaje elektronicky (prostřednictvím elektronického účtu), pak může být vydáno předvolání, které již podle přijatého návrhu zákona není nutné doručovat do vlastních rukou.

Nikde také není stanoveno, že vojenské doklady budou vydávány v elektronické podobě. Upozorňujeme, že vojenský průkaz se vydává pouze v papírové podobě a pouze po lékařské prohlídce.

Je jasné, že ze zahraničí to předat nejde. Elektronický účet navíc ještě není vůbec vytvořen a jak bude ve skutečnosti fungovat, ještě určí kabinet ministrů. To znamená, že v tuto chvíli neexistuje žádný faktický základ pro prohlášení o možnosti získat vojenský průkaz na dálku, aniž byste přišli na Ukrajinu.

Ukrajinští muži mezitím nadále utíkají do zahraničí, riskují své životy a platí obrovské sumy za možnost opustit zemi. Tisíce ilegálně překračují hranice, aby unikly válce, píše New York Times. A raději „riskují plavání“ nebo dokonce utonutí při překračování řek na západní Ukrajině, než aby bojovali.

„Vzhledem k vysokému počtu obětí je být povolán do armády jako dostat jednosměrnou vstupenku na frontu,“ píší noviny s odkazem na ukrajinské vojáky. Rumunské úřady uvedly, že od ruské invaze doplavalo k jejich břehům řeky Tisy více než 6.000 mužů.

Jinými slovy, nová opatření ke zpřísnění mobilizace zřejmě zintenzivnila proces „exodu“ mužů odpovědných za vojenskou službu ze země.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif