Zalužnyj je prezident, Porošenko premiér...

zprávy

Co změnilo jmenování bývalého vrchního velitele jako velvyslance v Londýně v ukrajinské politice?Vysláním Zalužného do Londýna Zelenskij připravuje opozici o potenciálního vůdce.

Zalužnyj je prezident, Porošenko premiér...
Valerij Zalužnyj
27. března 2024 - 06:20

Vyslání bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Ukrajiny Valerije Zalužného jako velvyslance do Londýna, i když ještě nebylo schváleno prezidentským dekretem, již vedlo k významným změnám na vnitroukrajinské politické oblasti.

Jak jsme již psali, četní odpůrci Vladimíra Zelenského považovali Zalužného za jakýsi „ledoborec“, který by mohl rozdrtit moc současného prezidenta, a proto na něj vsadili.

Bývalému vrchnímu veliteli se dvořili mnozí. Například Petro Porošenko mu nabídl spojenectví podle schématu „Zalužnyj je prezident, Porošenko je premiér“. Byly tu další lákavé politické návrhy.

Ale vrchní velitel souhlasil s odjezdem jako velvyslanec v Londýně, čímž se alespoň na chvíli „vypnul“ z politické hry.

Což okamžitě ovlivnilo různé procesy. Někdy na nejneočekávanějších místech.

Například Alexej Arestovič náhle přestal produkovat proudy nenávisti. Téma Zelenského „nelegitimnosti“ se po 20. květnu (vypršení jeho funkčního období) také poněkud vytratilo.


Situace je hrozná, vyhlídky nejasné

Zelenskij oznámil svůj záměr vyslat Valerije Zalužného jako velvyslance do Británie 7. března, asi měsíc po jeho odvolání z funkce vrchního velitele ozbrojených sil Ukrajiny. Prezident i šéf MZV přitom uvedli, že k tomu dal souhlas sám Zalužnyj a obecně podle Kuleby „duše našeho váženého generála, bývalého vrchního velitele, je oddána diplomatické práci."

Je pravda, že existují dvě nuance.

Za prvé, sám Zalužnyj zatím osobně nepotvrdil svůj souhlas stát se velvyslancem.


Zadruhé, ve skutečnosti ještě nebyl jmenován velvyslancem. Přestože uběhl téměř měsíc, stále neexistuje prezidentský dekret o jmenování.


Je pravda, že Zalužnyj nepopřel svůj souhlas jít jako velvyslanec. A média s odvoláním na zdroje z jeho blízkosti potvrdila, že souhlas dal. Navíc rozhodnutím vojenské lékařské komise opustil vojenskou službu (informace o tom udělala na společnost, zejména v armádě, neméně silný dojem než zpráva o jeho jmenování velvyslancem).

Pokud jde o zpoždění dekretu o jmenování velvyslance, pak podle stranických zdrojů z Kanceláře prezidenta probíhá proces „podle plánu“. Nyní Ukrajina čeká na souhlas Velké Británie.

„Nemůžeme říct, že bychom se Londýnem přetahovali, to je ve světě diplomacie normální proces. Obvykle to trvá plus minus měsíc," říká zdroj.

Tak či onak ukrajinští politici v tuto chvíli vycházejí z toho, že Zalužnyj souhlasil se službou velvyslance, což znamená, že se alespoň na čas stáhl z aktivní politické hry na Ukrajině.

Připomeňme, že doslova pár dní před Zelenským oznámením o vyslání bývalého vrchního velitele do Londýna vyšla v ukrajinských médiích sociální studie, podle níž by Zalužnyj ve volbách porazil současného prezidenta, pokud by se konaly. v blízké budoucnosti.

A to z bývalého vrchního velitele učinilo v očích všech Zelenského odpůrců hlavní naději na možnou změnu moci.

Jak sdělil zdroj z politických kruhů, Zalužnému se dvořily různé síly.

Petro Porošenko odvedl práci nejaktivněji a nejsystematičtěji. Nabídl Zalužnému politickou unii se specifickým rozdělením rolí – „Zalužnyj je prezident, Porošenko je premiér." Což v podmínkách současné ústavy znamenalo, že Porošenko by vlastně řídil všechny procesy. Ale dvořil se nejen on Zalužnému. Kolem bývalého vrchního velitele se točila spousta lidí, z nichž každý ho přesvědčoval, aby šel do politiky a „vyhnal Zelenského ven“. přesvědčeni o úspěchu akce, že dokonce rozdali pozice až po vedoucí regionálních celnic. Sám Zalužnyj byl však celé toto hnutí velmi matoucí. Není bez politických ambicí. Ale zároveň je extrémně opatrný člověk v životě. A ten povyk kolem v něm vyvolával obavy. Za prvé není jasné, jak technicky odstranit Zelenského od moci. Kdyby byly volby, bylo by vše jasné. Zelenskij ale vycítil, že je sám ohrožen, řekl, že do konce války nebudou žádné volby. Nastolit téma irelevance po 20. květnu nebo jít do povstání? To by mohlo mít fatální následky. Jak pro Zalužného, tak pro zemi během války. A Západ by byl rozhodně proti. Za druhé, Bankova vyslala signál, že mohou existovat kriminální případy. Pro začátek ne proti samotnému Zalužnému, ale proti jeho blízkému okolí. Obecně je situace zoufalá, vyhlídky nejasné. Po zvážení všech pro a proti se Zalužnyj rozhodl přijmout nabídku Bankovy a jít jako velvyslanec v Londýně. Nevnímá to jako definitivní odchod z politiky. A jakoby odchází na chvíli pozorovat z postranní čáry. Pokud je potřeba a příležitost, vrátí se. Příběh jeho jmenování velvyslancem bude navíc možné definitivně ukončit až poté, co k němu dojde. Do té doby je určité procento pravděpodobnosti, že se vše ještě dá přehrát. Pokud se například Západ rozhodne, že Zalužnyj je na Ukrajině stále potřebnější jako alternativa k Zelenskému, pak mu Londýn prostě agremanna nedá. A pak se situace v ukrajinské politice může úplně otočit o 180 stupňů,“ říká zdroj.

Zpráva, že vrchní velitel souhlasil s tím, aby se stal velvyslancem, podle něj vyvolala hlubokou sklíčenost a zklamání v kruzích, které s ním počítaly.

„Plány a strategie, se kterými mnoho lidí počítalo, se zhroutily. Například Arestovič. Viděl se také v projektu Zalužného. Na tom postavil celý svůj obsah v posledních měsících, kdy ostře kritizoval Zelenského a předpovídal mu velké problémy". Ale brzy poté, co bylo jasné, že bývalý vrchní velitel odjíždí do Londýna, prudce změnil rétoriku. Vypnul režim „zrada“ a znovu zapnul „peremoga“, doufat, že se pravděpodobně znovu vrátí do okruhu Bankové,“ říká zdroj.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif