České ministerstvo: My nic, to oni, pomník přece patří Praze 6

politika

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu napsal dopis kolegovi z České republiky Lubomiru Metnarovi, ve kterém požádal o předání pomníku maršála Ivana Koněva, odstraněného v Praze, do Moskvy..

České ministerstvo: My nic, to oni, pomník přece patří Praze 6
Sergej Šojgu, ruský ministr obrany
10. dubna 2020 - 07:20

Šojgu ve svém dopise vyjádřil lítost nad akcí orgánů samosprávy Prahy 6, která „v předvečer 75. výročí vítězství nad německým nacismem odstranila pomník hrdiny a osvoboditele Evropy a samotné Prahy od nacistů - maršála Ivana Stěpanoviče Koněva“.

Ministr připomněl obrovskou cenu, kterou SSSR zaplatil za osvobození Evropy od nacismu. Například pouze v pražské strategické operaci bylo zabito a zraněno více než 50 tisíc lidí.

„Pane ministře, nemohu než vyjádřit lítost nad jednáním orgánů samosprávy Praha-6, která v předvečer 75. výročí vítězství nad německým nacismem nechala odstranit pomník hrdinovi a osvoboditeli Evropy a Prahy od nacistů, maršála Ivana Stěpanoviče Koněva. Vojenská operace osvobozující Prahu od nacistů zachránila životy stovek tisíc Čechů a osvobodila miliony vašich spoluobčanů z nacistického jha, “ píše v dopise Šojgu.

Ministr připomněl, že SSSR zaplatil obrovskou cenu za osvobození Evropy od nacismu. „Během samotné strategické operace pro osvobození Prahy bylo zabito a zraněno více než 50 tisíc sovětských občanů, kteří bojovali za svobodu a nezávislost Čechů. Rusko proto nemůže zůstat lhostejné k situaci, jako je demolice pomníku osvobotile od nacismu.“

Žádám vás, abyste sochu co nejdříve převezli do Ruské federace. Očekáváme od vás informace o místě a čase jejího převozu. Pokud řešení tohoto problému vyžaduje finanční výdaje, jsme připraveni je plně zaplatit," napsal Šojgu.


3.dubna byl v Praze demontován pomník sovětského maršála Ivana  Stěpanoviče Koněva. Poté Ondřej Kolář, starosta městské části  Praha 6, kde byl pomník umístěn, na své facebookové stránce napsal, „Neměl roušku. Pravidla platí pro všechny stejně. Ven jen s rouškou nebo jinou překrývkou úst a nosu.“.

V reakci na otázky ředitel odboru komunikace Ministerstva obrany ČR Jan Pejšek potvrdil, že ministerstvo obdrželo dopis od ministra Šojga a uvedl, že odpověď bude zaslána do Moskvy.

„Ano, dostali jsme tento dopis a samozřejmě na něj připravíme odpověď. Tento pomník není náš, a proto se nemůžeme setkat s ruskou stranou. Nemůžeme rozhodovat o tom, co není naše. Nemluvíme o vojenském pohřbu a pomníku. Je to stále majetek Prahy 6," řekl Pejšek.

Koněvův pomník byl postaven v Praze z iniciativy městských úřadů koncem 70. a začátkem 80. let. Bylo instalován proti vůli místních obyvatel, ale z v vděčností za to, že maršál nařídil nepoužívat těžké dělostřelectvo během osvobození města od nacistů v květnu 1945 a budovy zachoval.

V září 2019 se orgány MČ Praha 6 rozhodly památku odstranit a uschovat do depozitáře nebo předat  soukromému majiteli. Pomník byl odstraněn 3. dubna .

Mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček označil demolici pomníku za hanbu. Upozornil na skutečnost, že maršál osvobodil tábor smrti Osvětim a Československo od nacistů.

Ruské velvyslanectví důrazně protestovalo proti českému ministerstvu zahraničí.

Ministr obrany Sergej Šojgu požádal vedoucího vyšetřovacího výboru Alexandra Bastrykina o stíhání zahraničních činitelů odpovědných za demolici památek sovětským vojákům.

(rp,prvnizpravy.cz, ria,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif