Hampl: Co pro nás bude znamenat změna amerického prezidenta?

politika

Už dlouho nebyla volba amerického prezidenta spojena s tolika emocemi jako v uplynulém roce. Někteří lidé budou dokonce během celého nadcházejícího období věřit, že certifikovaný výsledek bude anulován, píše Petr Hampl v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Hampl: Co pro nás bude znamenat změna amerického prezidenta?
Petr Hampl, nezávislý sociolog
1. ledna 2021 - 03:20

Není to nové, i během Obamova prezidenství existovaly skupiny, které upozorňovaly, že Barack Obama se nenarodil jako americký občan a tudíž nemůže mít prezidentem. Doufaly, že jeho prezidentství bude anulováno od samého začátku a budou zpětně zrušena všechna rozhodnutí jeho vlády. I když měli věcně pravdu (Barack Hussain Obama se nenarodil jako americký občan), nenašel se soud, který by vynesl odpovídající rozsudek. Podobně tomu bude i tentokrát.

A pro nás nadešel čas zamyslet se, co konkrétního to bude znamenat pro občany ČR.

V první řadě změna symbolů ve veřejném prostoru. Každý záběr na Donalda Trumpa připomínal, že globalistické elity nejsou všemocné. To zmizí. Nebudou zaznívat projevy jako ta úžasná řeč o síle vlastenectví pronesená v září 2019 v OSN. Nebo jako skvělé vystoupení ve Varšavě v roce 2017, které redaktoři České televize nedokázali snést až do konce. Místo toho budeme slyšet o novém světovém řádu, méněcennosti bílé rasy, nebezpečí nacionalismu, právu zapalovat centra měst (pokud máte správnou barvu pleti) a vše ostatní, co k tomu patří. Biden tak mluvil během své kampaně a bude tak mluvit i nadále.

Pro některé aktivisty to bude povzbuzení, aby se ještě více radikalizovali. Ale nečekejme skokovou změnu. Donald Trump nedokázal přesvědčit ani americké aktivisty, že s ním přišel zákon. Natož radikály v dalších zemích. Horší je, že si vezmou ponaučení, že volební výhra dosažená podvodem je v pořádku. Všude poroste tlak na změny volebních zákonů. Ostatně, na úrovni EU už existuje návrh (prosazený Zelenými, včetně českých Pirátů) na zavedení jednotného evropského volebního zákona. S pravidly takovými, aby bylo možné z Bruselu libovolně měnit volební výsledky v celé Evropě.



Co se týče konkrétních činů americké vlády směrem k nám, tady žádnou změnu nečekejme. Nepřijde. Stejně jako nepřišla žádná změna po Trumpově nástupu do úřadu. Místo homosexuálního sorosovského aktivisty Andrew Schapira (dnes pracuje pro Bakalu) nastoupil kariérní konzervativní politik Stephen B. King, ale nezměnila se vůbec nic. Americké velvyslanectví nadále podporuje Člověka v tísni, koordinuje svou činnost se sosorovskými skupinami, finančně podporuje Prague Pride. Kdyby byla před čtyřmi lety zvolena Clintonová, jednalo by velvyslanectví stejně.

V sousedním Maďarsku Američané dokonce štědře podporovali antiorbánovskou opozici, i během Trumpova mandátu.

Politika vůči středoevropským zemím se tedy nezmění. Nic se nezmění ani na agresivním prosazování zájmů korporací. I jen nesmělé naznačení, že by snad Facebook a Google mohly v České republice platit daně, stačilo k přípravě odvetných represí. Jednala tak Trumpova vláda!


Ani příbuzenské kořeny mířící do České republiky nezpůsobily, že by snad měl Donald Trump o české záležitosti zájem jiný než zakázky pro americké zbrojovky či snahu zachránit americký Westinghouse na úkor české energetiky.

Turecko může počítat s americkou podporou svých budoucích agresí, ale tak tomu bylo i za Trumpa. Oproti tomu poroste riziko útoků na další země kdekoliv ve světě – dementní prezident může snadno schválit komukoliv cokoliv.

To ale nezasáhne bezprostředně občany České republiky. Nejspíš zjistíme, že obloha je stejně modrá jako dosud, a že když prší, padá z oblohy stejně mokrá voda. A že hrozba demobloku a Pirátů je pro nás daleko bližší než pedofil trpící stařeckou demencí v Bílém domě.

Nejspíš zjistíme, že obloha je stejně modrá jako dosud, a když prší, padá stejně mokrá voda.  

(rp,prvnizpravy.z,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?