Jaroslav Bašta: Další smlouva o půjčce a pronájmu?

politika

Dnešní světa běh se v českých médiích odráží velmi podobně jako v dobách první Studené války.

Jaroslav Bašta: Další smlouva o půjčce a pronájmu?
Jaroslav Bašta
26. března 2023 - 03:20

To nejdůležitější se nám snaží zamlčet a vyzdvihují jen záležitosti, které zapadají do ideologického schématu jejich pohledu na mezinárodní situaci. Problém tkví v tom, že takové zpravodajství realitu programově zkresluje. Nejnovějším příkladem tohoto přístupu je smlčení významu třídenní návštěvy čínského prezidenta v Moskvě, píěe Jaroslav Bašta v komentáři pro Prvnizpravy.cz.
   
Oficiálně šlo o protokolární prezidentskou návštěvu největšího souseda Čínské lidové republiky po již třetím zvolení Si Ťin-pchinga hlavou státu. Ovšem 84 smluv, které se během tří dnů podařilo ratifikovat, svědčí o tom, že šlo o něco daleko závažnějšího, než by nasvědčovaly politické proklamace přednesené v závěru. O obsahu většiny těch smluv jsme se skoro nic nedozvěděli, analytici se pouze shodli na tom, že ty, které jsou označeny za strategické, se týkají vojenské spolupráce.
   
Nicméně k ruské tradici patří, že i v případech přísného utajení se smí naznačovat. Takže Putinovi kritici z řad jestřábů začali hovořit o tom, že součástí agendy byla i regulérní smlouva o půjčce a pronájmu mezi Čínou a Ruskem. Je protějškem podobného ujednání mezi USA a Ukrajinou. Z ČLR do RF budou dodávat těžké zbraně, munici, rakety, zkrátka vše, co je pro válku na Ukrajině zapotřebí. Dá se očekávat, že to půjde osvědčenou cestou přes Írán a Kaspické moře jako doposud.
   


V takovém případě by výše zmíněná návštěva znamenala bod zlomu, od něhož začíná regulérní Studená válka 02 mezi Spojenými státy a kolektivním Západem na straně jedné, a Čínskou lidovou republikou podporovanou Ruskou federací a Íránem na straně druhé. Dá se předpokládat, že eskalace války na Ukrajině bude pro čínské ozbrojené síly jednou z podmínek přípravy anexe Tchaj-wanu. Dosavadní zkušenosti totiž ukazují, že zbrojní výroba kolektivního Západu ve válce na dvou frontách postačovat nebude. Vojenskou spoluprací s Ruskou federací se Čína může stát vážným konkurentem USA i z hlediska jaderných zbraní.
   
Z tohoto úhlu pohledu nabírá na významu nezvykle ostrá kritika Mike Pompea vůči administrativě Joe Bidena. Bývalý Trumpův ministr zahraničních věcí (a předtím jeho ředitel CIA) totiž považuje návštěvu čínského prezidenta v Moskvě za osudové selhání americké zahraniční politiky.
   
Asi má podobný pocit jako já – v nové Studené válce jako součást kolektivního Západu budeme tahat za kratší konec provazu.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?