Mýtus, že US armáda osvobodila Evropu, slouží agresivní politice USA

politika

Byla to sovětská armáda, která rozbila Hitlerovu armádu u Stalingradu, ale mýtus, že americká armáda osvobodila Evropu, slouží agresivní americké politice, včetně Trumpovy zaměřené proti Íránu, říká  historik Peter Kuznick.

Mýtus, že US armáda osvobodila Evropu, slouží agresivní politice USA
Peter Kuznick, profesor historie
10. června 2019 - 03:20

„Takže příběh, který se všichni ve školách učíme je, že D-Day, to byla ta hlavní hrdinská bitva, kde bojovaly desítky tisíc kanadských, britských, amerických vojáků. Ale bylo to tak? Bezpochyby to byla obrovská bitva a nepochybně tisíce lidí zemřely. Ale byla to bitva, která porazila nacismus?,“ ptá se  Paul Jay moderátor Real News v rozhovoru s Peter Kuznickem, profesorem historie a ředitelem Institutu jaderných studií na Americké univerzitě.

„Byla to obrovská bitva. Překvapilo mě, že jste se dozvěděl, že Kanaďané tam byli také v D-day. Američané totiž nevědí, že tam byli Kanaďané. Američané ani neví, že tam byli Britové. A když se podíváte na filmy jako Saving Private Ryan a Band of Brothers, Kanaďané a Britové tam ještě nebyli. Ve  Spojených státech je totiž prezentováno, že Američané sami porazili Německo.

Skutečností ale je, že to byla společná operace; že Britové a Kanaďané v některých ohledech hráli v Normandii větší roli než Američané, co se týče počtu vojáků, pokud jde o počet invazních lodí, co se týče počtu obsazených pláží.

Je to tedy součást americké mytologie. Je to zásadní prvek americké mytologie,“ upozorňuje Peter Kuznick.

„Byl to však velmi důležitý den a velmi důležitý zlom. Nebyl to však rozhodující zlom ve druhé světové válce,“ upřesňuje profesor historie Peter Kuznick a pokračuje.

„Musíme si uvědomit, že po většinu doby druhé světové války čelili Američané a Britové celkem 10 německým divizím. Sověti čelili více než 200 německým divizím. Němci ztratili přibližně 1 milion mužů na západní frontě. Ztratili 6 milionů na východní frontě. Existuje důvod, proč Churchill řekl, že Rudá armáda vytrhla střeva z německého válečného stroje. To však Američané nebyli. Skutečností však je, že Sověti porazili nacisty s pomocí Američanů a Britů a Kanaďanů a dalších. Byla to obrovská koalice. Ale ti, kdo bojovali nejvíce a většina umírajících, byli Sověti. Američané ztratili něco přes  300.000 v bojích a 400.000 celkem ve druhé světové válce. Sověti ztratili 27 milionů. 27 milionů. Již nyní v průzkumech veřejného mínění kdy jsou Američané dotázáni, kdo vyhrál válku v Evropě. 11 procent uvedlo, že Sověti vyhráli válku v Evropě. Evropané jsou na tom o něco lépe. Možná, že 15 procent lidí ví, že Sověti vyhráli válku v Evropě. Ve Francii, v průzkumu provedeném v květnu 1945, když byli dotázáni, kdo vyhrál válku v Evropě, 57 procent uvedlo, že Sověti to udělali. Teď je to pod 15 procent, kteří říkají, že Sověti vyhráli.


Tak to, co se stalo, je, že historie spadla do této hluboké černé díry a to bylo posíleno vlastenectvím v poválečném období. Opět se nesnižují ohromné úspěchy a hrdinství a oběti na D-Day nebo v Evropě ve druhé světové válce. Ale opět se musíme vrátit do této historie. Jak jste řekl dříve, Sověti opakovaně žádali Západ, aby zasáhl, aby Hitlera  zastavil. Nakonec  to vzdali a podepsali pakt Ribbentrop-Molotov v roce 1939. A pak Stalin,  který nikdy nikomu nedůvěřuje, tak se zdálo, že důvěřuje Hitlerovi, že Němci Sovětský Svaz nenapadnou. Ale  Stalin se přepočítal a v červnu 1941 Němci nakonec napadli Sovětský Svaz.  A téměř uspěli. Ale Sověti se bránili. A pak nastaly velké bitvy.

Ke konci roku 1941 bitva u Moskvy, ale Sověti se ubránili. Ale velkou bitvou, skutečným zlomem, je bitva u Stalingradu. A ta začíná v srpnu 1942 a končí v únoru 1943. A oběti tam byly strašné. Mluvíme o více než milionu sovětských obětí, možná půl milionu sovětských mrtvých, několik set tisíc Němců mrtvých. A poté, co Sověti porazili německou armádu a Paulus se vzdal se svými  91 000 zbývajícími vojáky, tak 14. února 1943, Hitler říká, že bohové války přešli na druhou stranu. Po této bitvě následuje Kurská bitva. Velká tanková bitva u Kurska. A od té doby Sověti útočí a pochodují východní Evropou a střední Evropou a vydali se do Berlína.



Americké vyprávění a ruské příběhy jsou však ve druhé světové válce naprosto odlišné. Pro Američany začíná válka v Pearl Harboru, 7. prosince 1941. A pak je tu několik bojů v severní Africe a v podbřišku Itálie.  Ale skutečná válka pro Američany začíná 6. června 1944 invazí do Normandie - D-day. Pak Američané jednotlivě porazili Němce a pochodovali směrem na Berlín. A Američané říkají, že vyhráli válku v Evropě. To je velmi, velmi nešťastný a nebezpečný mýtus, který byl spáchán. A pokud posloucháte Trumpova slova v Anglii, tak opět posiluje ten mýtus o Američanech, kteří otevřeli cestu k osvobození Evropy. To není realita. Skutečností je, že  úspěch v Normandii byl dán skutečností,  že Němci byli už oslabení,  ustupovali v Evropě před Rudou armádou, před obrovskou armádou. Rudá armáda pak také osvobodila koncentrační tábory. Důvod, proč Rusové byli tak vzteklí a páchali zvěrstva proti Němcům, cestou na Berlín, bylo to, že v koncentračních táborech viděli německá zvěrstva, protože viděli, co Němci udělali.

Takže co říkám svým studentům, že pro ztrátu sovětů ve druhé světové válce 27 milionů je ekvivalentem ne jeden teroristický  útok  9/11 , ale denodenně a po dobu 24 let, to jsou ztráty co sověti  utrpěli ve druhé světové válce. John F.Kennedy řekl v roce 1963, že sovětské ztráty byly jako kdyby byly celé Spojených státy východně od Chicaga  zničeny,“ uzavírá profesor historie Peter Kuznick.

(rp,prvnizpravy.cz,realnews,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif