Nekopu se do zadku, pracuji od rána do večera a každý se může přesvědčit

politika

"Nekopu se do zadku, pracuji od rána do večera a každý se o tom může přesvědčit," argumentoval premiér Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně při interpelaci, že on a jeho ministři nejsou při projednávání právě těch interpelací ve Sněmovně.

Nekopu se do zadku, pracuji od rána do večera a každý se může přesvědčit
Jak jen to ten Andrej dělá, že jej lidi mají rádi
8. prosince 2018 - 11:05

"Opravdu vám nevadí tristně nízká výše vaší účasti nejen na poslaneckých interpelacích, ale i celkově zde ve Sněmovně? Padlo to zde sice již mnohokráte, avšak skutečně mi nedalo, abych se vás jako hlavy exekutivy nezeptal přímo a před veřejností také nepožadoval přímou odpověď na smysl této ignorace. Existuje velice málo závažných důvodů, pro které bychom mohli vaši nepřítomnost zde tolerovat," hořekoval poslanec Jiří Valenta při interpelaci na premiéra 6. prosince 2018 a měl štěstí, neboť kritizovaný předseda vlády byl zrovna ve sněmovně.

"Dnešní dopoledne, kdy se měly projednávat odpovědi poslancům na odmítnuté písemné interpelace, tento stav opět jasně ilustrovalo. Skutečně si myslíte, že poslanec, byť řadový, má tolik času, aby zde zbytečně vysedával nebo mluvil do zdi? Setrvalá absence některých členů vlády se již vymyká zdravému rozumu a poměrně přesně ilustruje přístup k zákonodárnému sboru, kterému jsou odpovědny. Domnívám se, že v jistém smyslu paralyzuje i činnost Sněmovny a nabourává princip Ústavy, na kterých je náš politický systém s přesně vyváženou dělbou moci vybudován. Ubezpečuji vás, že my poslanci býváme skutečně připraveni interpelovat, neboť ke své práci často potřebujeme okamžitou exekutivní reakci. Sněmovní aparát také pracuje a vše vychází nazmar. Hodina činnosti Sněmovny běžně takovýmito absenci promarněná vychází daňového poplatníka přibližně na 600 tis. korun," vypočítal ve statisících korunách jakousi ztrátu poslanec KSČM Valenta a vyzval premiéra s tímto nelichotivým stavem něco udělat.
 
"No, tak mě to samozřejmě mrzí, protože já jsem už víckrát apeloval na kolegy. A dnes byla mimořádná situace, protože jednak byla konference Svazu měst a obcí finanční, kde byli tři ministři - tedy paní Schillerová, Dostálová, pan ministr Petříček je myslím na zasedání NATO. Pan Vojtěch otvíral dětskou polikliniku v Motole. Takže považuji to za nějakou výjimku. Ale já určitě samozřejmě ministry vyzvu. My máme zasedání vlády v neděli od 15 hodin až do pondělí, takže určitě budu na ně znovu apelovat, aby se interpelací zúčastňovali," slíbil poslancům předseda vlády ČR Andrej Babiš.



"Samozřejmě pravdu máte. Leccos se dá omluvit. Ale gros vaší práce je tady ve sněmovně, a to i podle ústavy. A vezměte si, když třeba konkrétně vaše účast ve sněmovně je 33 %, tak např. u pana Nečase byla 55 %, u pana Sobotky 48 %. Tak ale aspoň to trošku dorovnejte, protože program máte určitě lepší než oni," vyzval poslanec Valenta premiéra.

"Pane kolego, to jste mě fakt pobavil, ale nechtěl bych se porovnávat s panem Nečasem, ani s panem Sobotkou. Ale pokud čtete můj přehled týdne, v neděli je na šesti stranách, tak jsem jediný premiér v historii této země, který vykazuje občanům, tady vidím mladé lidi, každou neděli večer, co jsem udělal za ten týden. A dělám to pravidelně. A pracuji tak v průměru 18 - 20 hodin denně. Když jsem byl ve Velké Británii, dělal jsem 24. A dělám i soboty, neděle," vypočítal ve sněmovně svůj denní režim Andrej Babiš.

"Já jsem v minulosti jasně řekl, že bychom měli mít klouzavý mandát, protože já nevidím moji práci jako premiéra ve sněmovně. Já ji vidím, např. jsem byl dva dny v Maroku a neletěli jsme odpoledne. Letěli jsme 6.30 ráno a přistáli jsme včera v jedenáct večer. Dneska jsem začínal v 6.30, byla bezpečnost," popsal dál svůj program Andrej Babiš.

"Nekopu se do zadku, pracuji od rána do večera a každý se o tom může přesvědčit. Nejenom v týdenním přehledu, ale ve výkazu práce, které jsem měl jako ministr financí, nebo za první vlády, jak říkala opozice, která měla jenom svítit a topit. Věřte mi, že každý se o tom může přesvědčit, že pracuji. Pracuji velice intenzivně, a já vidím moji práci jako předsedy vlády, a ne jako poslance. To se omlouvám a tam asi na to máme jiný názor," uzvařel svůj komentář k Valentově interpelaci Andrej Babiš.

(ps, Poslanecká sněmovna, Prvnizpravy.cz, foto: ps)
 


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif