Petr Hampl: Poučíme se z amerického rasového debaklu?

politika

<< OTÁZKA TÝDNE >> Minneapolis (a podle všeho i další americká města) se opravdu rozhodla zrušit policii a uvolněné peníze svěřit „expertům na rasismus“, kteří mají zločincům rozmlouvat jejich záměry. Není to parodie ani planý slib. Opravdu to udělají.

Petr Hampl: Poučíme se z amerického rasového debaklu?
Petr Hampl, nezávislý sociolog
7. srpna 2020 - 03:20

Samozřejmě to nebude mít dopad jenom na rasové střety, ale především to otevírá prostor pro obyčejné zločince. Od kapsářů a drobných zlodějíčků až po pachatele přepadení, vloupání, únosů a vražd. Teď proti nim budou stát leda tak místní sousedské hlídky.

Za pár měsíců to v Minneapolis nebude k životu. Ale lidé nejspíš neudělají revoluci. Každý se bude snažit prodat svou nemovitost a odstěhovat se jinam. Ceny nemovitostí budou klesat. Kdo bude váhat příliš dlouho, nedostane nic. Všichni tudíž budou spěchat. A během pár let bude město rozděleno na ghetta a luxusní zóny střežené soukromými ochrankami. Zkrátka, dojde k úplnému zničení kdysi vzkvétajícího města.

Je naděje aspoň v tom, že třeba my ve střední Evropě se poučíme a nebudeme takové stupidní kroky opakovat? S takovým názorem jsem se v poslední době setkal několikrát, ale obávám se, že je naivní.

Třeba inkluze ve školství. Všude, kde byla zavedena, skončila katastrofou. Jaké z toho bylo poučení? Takové, že je nutné ji zavést i v českých zemích.

Nebo multikulturní integrace migrantů založená na tom, že jsou povzbuzováni, aby si nechali svou kulturu. Výsledkem non-go zóny a celé státy rozvracené tichými občanskými válkami. Jaké z toho bylo poučení? Že česká vláda financuje desítky neziskovek, které dělají totéž u nás.


Jenže moment. Katastrofální důsledky? Jak pro koho. Dopady na běžné obyvatele jsou nesporně strašlivé, ale z hlediska státní byrokracie i aktivistů neziskovek to byla aktivity úspěšné. Nikdo nepřišel o místo, nikomu nebyl snížen plat, nikdo nebyl volán ke zodpovědnosti. Byrokracie a neziskovkáři dostali vyšší rozpočty a více pravomocí. Z jejich pohledu jsou školní inkluze i multikulturní integrace velice úspěšné.

Stejně tomu bude i s rušením policie. Pro obyvatele katastrofa, pro „experty na rasismus“ ideál.

Pokud nás tedy zajímá, zda bude obdobný krok zaveden i v českých zemích, musíme položit následující otázky:
  • Je tu skupina, která by na tom vydělala?
  • Má ta skupina dostatečný vliv?

Za současné vlády to asi není realistické, ale zkusme si představit, že se naplní vize Petra Fialy, stane se tím lepším premiérem a ministrem vnitra v jeho vládě bude Pirát Bartoš. Za téhle konstelace někdo rozpoutá vlnu demonstrací proti „policejnímu násilí“… a výsledek už si umíte představit. Ale nebojte, speciální jednotka pro vyšetřování předsudečné nenávist, ta rozpuštěna nebude.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif