Zbořil: Jak říká Petr Fiala - je to „neodůvodněná stávka“

politika

<< VIDEO >> Mohli bychom si říct, že podle premiéra Fialy se blíží takzvaná neodůvodněná stávka.

Zbořil: Jak říká Petr Fiala - je to „neodůvodněná stávka“
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
25. listopadu 2023 - 02:20

 Můžete nám k tomu něco říct pane Zbořile?

„Já si myslím, že je to jeden z nešťastných výroků Petra Fialy ve chvíli. kdy se i v médiích a na veřejnosti publikují data, že stávky se může zúčastnit až milion občanů České republiky různých profesí od lékařů a učitelů až po kovodělníky.


Tento údaj se nedá ověřit ale bude se s ním jistě pracovat i po skončení stávky. Jedna strana to bude ubírat, druhá přidávat, a tak ten Fialův výrok je vlastně ještě horší,  když říká, že je to neodůvodněná stávka, než kdyby řekl, že je to odůvodněná stávka, protože různé skupiny zaměstnanců mají různé důvody k tomu, aby stávkovaly. Většinou to jsou jejich platy a snižování životní úrovně, ale ta neodůvodněná stávka svědčí také o velké všeobecné nespokojenosti lidí se současnou vládou,“ říká Zdeněk Zbořil v úvodu rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Stávka nebo až revoluce…

„Dokonce si myslím, že by někdo mohl při té stávce zopakovat Malypetrovo heslo z 30.let, myslím premiéra dva roky trvající vlády vedené agrárníky, který tehdy vyzval své politické oponenty pověstným historickým heslem: „Kluci z hrušky dolů!“ To se může stát i tentokrát a terčem takového výroku může samozřejmě být i současná vláda, a to bez ohledu na to, jak budou marginální nebo významné  skupiny, které se stávky chtějí účastnit.



Zdá se mi, že naše až příliš loajální média vůči Fialově vládě udělala zase nějaký půlobrat, nejméně o 180 stupňů, a vedou kampaň proti němu a  jeho současné vládě. A vláda se začíná chovat chaoticky. Každý ministr říká něco jiného a zdá se mi, že situace se může skutečně vyhrotit k nějaké trvalé nebo déle trvající krizi, ačkoliv si to nikdo nepřeje. Samozřejmě kromě těch, kteří na krizích v České republice tradičně bohatnou. A může to prohloubit ekonomický a sociální chaos, který nemá zcela jednoznačné cíle. Prostě „touha po revoluci“ je nesmysl, je to jen touha po touze. A jestli John Bok drží hladovku, učitelé protestují, lékaři protestují a ve Škodovce chtějí zastavit výrobu na dvě hodiny, to jsou tak nesouměřitelné představy o budoucnosti, že to nemůže vést k nějakému racionálnímu, byť citově podloženému, ale přece jen racionálnímu řešení,“ dodává Zdeněk Zbořil.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX







Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif