Biden volal Putinovi a nabídnul mu osobní schůzku

zprávy

Americký prezident Joe Biden zavolal svému ruskému protějšku Vladimíru Putinovi a pozval ho na setkání v nějaké třetí zemi. Hlavním problémem bude samozřejmě Ukrajina.

Biden volal Putinovi a nabídnul mu osobní schůzku
Vladimir Putin a Joe Biden
14. dubna 2021 - 04:20

Nabídka setkat se je jasným pokusem snížit eskalaci na Donbasu a zabránit plnohodnotné válce. Alespoň to tak finanční trhy pochopily a ihned po volání mezi prezidenty posílil .

Další otázkou je, zda tento krok přiblíží Bidena ke komplexnímu urovnání na Ukrajině. Nebo je činnost USA jen „sanitkou“ pro Ukrajinu, která je na pokraji vážného kolapsu. A pak bude všechno pokračovat jako předtím.

Konverzace mezi Bidenem a Putinem

Bílý dům byl první, kdo výzvu zveřejnil. Na začátku se Biden dotkl smlouvy o omezení počtu jaderných zbraní, poté po rituálních prohlášeních o kybernetických útocích a zasahování do voleb přešli na Ukrajinu.

„Prezident Biden zdůraznil neochvějný závazek Spojených států k svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny. Prezident vyjádřil znepokojení nad náhlým nárůstem ruské vojenské síly na okupovaném Krymu a na hranicích Ukrajiny a vyzval Rusko, aby snížilo napětí, “uvádí se v prohlášení.

A pak zaznělo něco neočekávaného - Biden v příštích měsících navrhl Putinovi „vrcholnou schůzku ve třetí zemi, kde se bude diskutovat o celém spektru problémů, kterým čelí USA a Rusko“.

Dost velká změna chování muže, který před několika týdny nazval svůj ruský protějšek „zabijákem“.

Putin popřál Bidenovi hodně zdraví a vyzval ho k přímému dialogu

Tato urážka podle všeho způsobila zdrženlivou reakci Kremlu na pozvání.

Nejprve došlo k poměrně dlouhé pauze poté, co Bílý dům již vydal tiskovou zprávu. I když obvykle jsou takové zprávy zveřejňovány plus nebo mínus současně.

To znamená, že po nějakou dobu Bidenovo pozvání nešikovně viselo ve vzduchu.

Pak přišlo prohlášení ze strany  Putinovy administrativy. Zde byla uvedena skutečnost, že prezident Spojených států pozval kolegu na schůzku. Ale to, co Putin odpověděl, není specifikováno. Kreml zároveň zdůraznil, že Biden „projevil zájem o normalizaci stavu věcí na bilaterální cestě a navázání stabilní a předvídatelné interakce“.

Pokud jde o schůzku - pokud USA oznámily několik měsíců, pak v Rusku nebyla vyjádřena ani tato konkretizace. Říkalo se, že Biden nabídl setkání „v dohledné budoucnosti“. Moskva však neřekla ne. A na konci prohlášení se píše, že příslušné útvary obou zemí vypracují všechny problémy - zjevně včetně schůzky.
Putin se dotkl Ukrajiny ale mnohem méně, než tomu věnoval Biden.

„Při výměně názorů na vnitřní ukrajinskou krizi načrtl Vladimir Putin přístupy k politickému urovnání na základě minského balíčku opatření,“ uvádí se ve zprávě Kremlu.

Jednoduše řečeno, Rusko oznámilo, že bude trvat na provádění politické části minských dohod. Mimochodem, který byl Kyjevu navržen k provedení stejným Bidenem již v roce 2016 z řečniště Nejvyšší rady.
Je příznačné, že ruský prezident se otázky tažení vojsk podél hranice vůbec nedotkl. To znamená, že neexistují žádné pokusy se za to omlouvat.

I když je zřejmé, že hlavním důvodem výzvy byly vojenské přípravy Ruské federace.

Později tisková služba Bílého domu uvedla, že „Spojené státy usilují o předvídatelné a stabilní vztahy s Ruskem, o čestná a otevřená jednání“. Dodali však, že budou i nadále vyvíjet tlak na Ruskou federaci.



Co znamená tato konverzace?

Vidíme Bidenův zřejmý pohyb směrem k Putinovi na pozadí ruských vojenských příprav poblíž hranic s Ukrajinou.

Moskva dnes oficiálně oznámila, že přesunula dvě západní armády a výsadkové brigády na západní hranice . Do Černého moře je také vysláno více než tucet válečných lodí.

Možná to byl plán Moskvy - poskytnout maximální publicitu pravděpodobnosti zhoršení situace na Donbasu. A ukázat, že bude následovat velká válka. To logicky vyvolá na Západě obavy, a to se dotkne Ukrajiny - která podle Kremlu připravuje ofenzívu proti „DPR“ a „LPR“.

Z Bidenova volání je zřejmé, že v určité části se zdá, že úkol byl dokončen. Americký prezident, který dříve urážel Putina, mu nyní nabízí schůzku sám. To znamená, zavolal, soudě podle tiskových zpráv, ne s hrozbami.

To zatím vyvolává opatrnou naději, že se Spojené státy rozhodly deeskalovat a mohou tento proces ze strany Ukrajiny zorganizovat. Zároveň je možné, že volání je pouze taktickým krokem, jehož cílem je odstranit nebezpečí vypuknutí velké války a vojenské porážky Ukrajiny. A věci nepůjdou dále než toto.

Pozvánka na schůzku slibuje na jedné straně cestu ze slepé uličky - prezidenti budou teoreticky schopni na Ukrajině vyřešit něco koncepčnějšího než jen další zastavení palby. Kromě toho se Biden, na rozdíl od Trumpa, nebude muset později omlouvat, že není agentem Kremlu.

Na druhou stranu se schůzka, naplánovaná na dobu neurčitou, nemusí uskutečnit. A Moskva s tím dosud nedala souhlas. Zřejmě očekává první konkrétní kroky Bílého domu k „uklidnění“ Ukrajiny (Kreml nedávno obvinil Američany z podpory „provokací“ na Donbasu).  

Pokud budou tyto kroky dodrženy, bude možné říci, že Biden a Putin budou moci nastoupit cestu konsensu.
Vážná, ale místní exacerbace na Donbassu by mohla zrušit Nord Stream 2, což by bylo pro USA velmi výhodné (i kdyby za cenu nových ztrát Ukrajiny na Donbasu).

Kde se mohou prezidenti setkat?

Předchozí summit prezidentů Ruské federace a Spojených států se konal v Helsinkách na území Finska. Putin a Trump se tam setkali.

Zajímavé je, že dnes po rozhovoru s Bidenem telefonoval Putin svému finskému protějšku Sauli Niinistö. Diskutovali o možnosti uspořádat v Helsinkách summit hlav členských států Rady bezpečnosti OSN.

„Sauli Niinistö sdílel svou novou iniciativu uspořádat summit ve finském hlavním městě v roce 2025 u příležitosti 50. výročí Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě s cílem oživit„ ducha Helsinek “. Stejným účelem je návrh ruské strany na setkání hlav států - stálých členů Rady bezpečnosti OSN, “uvádí se v prohlášení Kremlu.

Putin také Niinisthovi řekl, že právě mluvil s Bidenem.

Je pravda, že v Bílém domě ve výsledku řekli, že je příliš brzy na to, abychom hovořili o místě summitu obou prezidentů.

(rp,prvnizpravy.cz,strana.ua,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?