Eduard Chmelár: Na obranu Srbska

zprávy

Evropská unie a OBSE vyjádřily znepokojení nad tím, že vítězná "populistická strana" v Srbsku dovážela na volby autobusy zahraničních Srbů. Zajímalo by mě, proč evropské instituce nevyjádřily stejné znepokojení, když progresivci dováželi na volby vlaky zahraničních Slováků.

Eduard Chmelár: Na obranu Srbska
Eduard Chmelár, slovenský analytik
19. prosince 2023 - 04:20

Pointa asi nebude v dopravním prostředku, píše Eduard Chmelár, slovenský analytik na facebooku.

Evropská unie Srby dlouhodobě šikanuje. Když odmítli zavést sankce proti Rusku, pohrozila jim zastavením přístupových jednání. Srbové patří minimálně od dob Štúrovců k našim nejvěrnějším spojencům a přátelům. Myslím si, že bychom jim měli pomáhat mnohem aktivněji než dosud – zvláště, když je stále jasnější a prokázáno, že klíčové země EU brzdí nebo dokonce blokují integraci Srbska do Evropské unie. Tato vláda by mohla minimálně na kulturní úrovni zintenzívnit spolupráci mezi Slovenskem a Srbskem.


Osobně bych uvítal, kdyby iniciovala dokonce širší regionální spolupráci slovanských zemí, které jsou členy EU – tedy Slovenska, Česka, Polska, Chorvatska, Slovinska a Bulharska – a pomáhala dalším slovanským zemím, které jsou v přístupovém procesu. Zvlášť, pokud nám činí v tomto směru takovou ostudu stálý zpravodaj Evropského parlamentu pro Srbsko Vladimír Bilčík (ano, to je ten žoldák cizích zájmů, který hlasoval pro výzvu Slovensku, aby uznalo nezávislost uloupeného Kosova), který neustále kritizuje srbskou demokracii a falešně vyzdvihuje ukrajinskou, ačkoli podle Index of Democracy demokracie na Ukrajině neexistuje (je zařazena mezi hybridní státy), zatímco ta v Srbsku je na mnohem vyšší úrovni. Slovensko by se vzhledem ke svým historickým zkušenostem mělo jasně postavit proti této šikaně Srbska.

Vučić: Měli jsme spravedlivé volby!

Prezident Srbska Aleksandar Vučić:  „Srbsko je váženou zemí, bude zde vládnout mír, pořádek a zákony. Měli jsme spravedlivé volby a jsou výsledkem kampaně i předchozí práce.“

Srbská Republiková volební komise vyhlásila výsledky srbských voleb:
Zpracováno bylo 96,68 % hlasovacích lístků. Strana „Aleksandar Vučić – Srbsko nesmí stát na místě“ získala 1 721 582 hlasů, tedy 46,71 %. Strana Ivicy Dačiče získala 6,57 %. Vojislav Šešelj získal 1,47 %, Národní shromáždění 2,78 %, koalice NADA 5,03 %, SVM 1,70 %, Srbsko proti násilí 23,58 %, Jednota pro spravedlnost 0,77 %, Společně pro budoucnost 0,18 %, Lidová strana, Dobro 0,88 % Ráno Srbsko 1,18 %, My – Hlas lidu 4,69 %, Srbsko na Západě 0,14 %, Ruská strana 0,3 % .

(rp,prvnizpravy.cz,fb, informer,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 73%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 12%
transparent.gif transparent.gif