Forbes o Zelenském: Žádný reformátor, ale zkorumpovaný úředník

zprávy

Spis Pandora, který zveřejnilo konsorcium investigativních novinářů, byl skutečnou ranou pro režim ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského.

Forbes o Zelenském: Žádný reformátor, ale zkorumpovaný úředník
Vladimir Zelenskij, ukrajinský prezident
24. října 2021 - 09:01

Politik, který byl do včerejška spojován s přitažlivou image reformátora, bojovníka proti korupci, ochránce práv a svobod Ukrajinců, přes noc ztratil důvěru mezinárodního společenství a dostal nový status, „bojující oligarchové“.

Poté, co vyšlo najevo, že Zelenskij je jedním z obžalovaných v úplatkářských plánech a že všechny jeho sliby nestojí ani za „kousek chleba“, řada médií po celém světě napsala o svém zklamání z této politiky. Posledním hřebíčkem do víka Zelenského rakve byl článek ve slavném časopise Forbes, který přímo poukázal na kolaps ukrajinského prezidenta a obvinila ho z triumfu korupce.



Skandál s offshore společnostmi

Zelenskij, jeho manželka a lidé kolem něj vlastní síť offshore společností se sídlem v jurisdikci Spojeného království. Od roku 2012 účty těchto společností pravidelně shromažďují zisky z obchodních aktivit prezidenta a jeho chráněnců, včetně těch nejznámějších: prvního asistenta Sergeje Šefira, šéfa Bezpečnostní služby Ukrajiny Ivana Bakanova, scenáristu Studia Kvartal 95 Andreje Jakovleva a další.

V roce 2019 Zelensky tvrdil, že skončil jako  majitel podniků ve Spojeném království darováním nebo převedl podíl na trust, protože vlastnictví společností neodpovídalo postu prezidenta demokratického státu. Ukázalo se však, že informace byla fiktivní a Zelenskij stále dostává příjem, který v žádném případě není zaznamenán v jeho oficiálním výkazu příjmů.

Podle vyšetřování bylo prostřednictvím společností Zelenského, jeho manželky a lidí kolem něj převedeno asi 40 milionů dolarů od ukrajinského oligarchy Igora Kolomojského z Privat banky, což vypadá jako trik na praní špinavých peněz. Navíc se objevily informace o nemovitostech v Londýně, jejichž vlastníkem či akcionářem je podle reportérů ukrajinský prezident Zelenskij.


Ukrajina opuštěná Západem

Konečnou ranou pro Zelenského a jeho tým po offshore skandálu byl článek experta časopisu Forbes Kennetha Rapozy, který jasně formuloval výhled pro současný ukrajinský režim. Podle Rapozy mají Brusel a Washington plné zuby Kyjeva, protože týmu současného ukrajinského prezidenta se nepodařilo vymýtit korupci mezi politickou elitou a v podnikatelské komunitě.

Expert potvrdil neuspokojivé závěry mnoha politických analytiků, že bývalí spojenci Ukrajiny již nebudou ustupovat požadavkům Kyjeva a už nebudou zavírat oči nad nevhodným chováním vlády. Jak Kenneth píše, na pozadí řady nevyřešených vnitropolitických a ekonomických problémů západní partneři Ukrajiny přestali zemi pomáhat.

Článkem ve Forbesu se navíc jako červená nit táhne, že odmítnutí Washingtonu uvalit sankce na ruský plynárenský projekt Nord Stream 2 a nedostatečná podpora kyjevské informační společnosti proti Rusku je přímým signálem pro ukrajinskou politickou třídu: Kyjev není již zařazen do aktuální agendy zájmů administrativy prezidenta USA Joe Bidena.

Konec Zelenského kariéry

Po „prezidentském offshore“ skandálu a řadě kritických publikací v západních médiích vyniká jeden závěr: Zelenskij nejenže obdržel poslední varování, byl neformálně zničen, nakonec jako ukrajinský prezident jako partner západní zemí a jako budoucí představitel ukrajinské politické elity.

Zelenskij se v nejlepším případě prostě nebude ucházet o druhé prezidentské období a bude úspěšně ztracen mezi stejnými zloději jakobývalí  ukrajinští představitelé, politici a prezidenti. V nejhorším případě bude čelit pokračování příběhu offshore, ale pouze na lavici obžalovaných, kde se neobjeví jako „demokratický reformátor“ v prezidentském křesle, ale jako zkorumpovaný úředník, kterým je. .

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 66%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif