Honkong: Demonstrace jsou menší, ale radikálnější

zprávy

Být agentem rozvědky vyslaným administrativou Kocourkova nebo Zvonokos do oblasti Hongkongu, co bych napsal velícímu plukovníkovi o situaci v Hongkongu?

Honkong: Demonstrace jsou menší, ale radikálnější
Z demonstrací v Hongkongu
6. října 2019 - 11:05

V den svaté Faustyny Kowalské, tedy v sobotní 5. říjen Léta Páně 2019, bych oznámil, že jenom pokračuje předvídatelná míra bordelu. Nic zvláštního se neděje, uvádí v komentáři František Roček.

V Čechách se psalo, že lidé v Hongkongu se v sobotu budou muset obejít bez metra. Kvůli násilným protestům zůstane zavřené. Informovala o tom železniční společnost MTR, a týkalo se to také autobusů MTR.

Přesto franšízing, čili smluvní služby, mají demonstrace na háku. Veškeré franšízové autobusové služby měly poskytovat služby, ale některé trasy mohly být „dočasně odkloněny v závislosti na podmínkách na silnici“, jak zní oficiální informace.

Přeloženo do češtiny: Autobusy se budou vyhýbat oblastem, kde bude husto skrze mlácení demonstrantů a policajtů a házení Molotovových mírových koktejlů po policajtech. Také trajektová doprava fungovala bez ohledu na protestanty.

Společnost MTR podle agentury Reuters uvedla, že demonstranti zapálili v pátek, v den svatého Františka z Assisi, ohně v několika stanicích a zranili dva její zaměstnance.

A jede se dál

Lidstvo v Hongkongu bylo informováno v 18:15 hod. místního času, že železniční Express na letiště obnovil odpoledne provoz. Podle požadavku hongkongské vlády a letištního úřadu k usnadnění přístupu na letišti bylo uspořádání služby Airport Express následující: Express jezdil v sobotu pouze mezi letišti a stanicemi v Hongkongu, v 10minutových intervalech. Vlaky nezastavovaly ve stanicích Kowloon, Tsing Yi a AsiaWorld-Expo, které jsou dočasně zavřeny.

Byla též obnovena odbavovací služba ve městě. Zaměstnanci společnosti MTR a pracovníci letištního úřadu zkontrolují letenky a cestovní doklady na nádraží v Hongkongu.

Nakonec též autobusy MTR mohly poskytovat omezeně službu od 16. hod. místního času.

Železnice MTR oznámila v neděli 6. října v noci v 1:55 hod. místního času, že bude obnovena 6. října doprava po zhodnocení situace s policií a dalšími vládními orgány. „Vzhledem k vážnému vandalismu nebudou některé stanice otevřeny, poškozená zařízení a vchody do některých stanic je třeba opravit.“
A tak to půjde stále dokola. Jak dlouho ještě?

Semaforový terorismus


V dopravním zpravodajství v Hongkongu (v sobotu v 6:22 hod. místního času) jsem si všimnul, že bylo člověčenstvo upozorňováno, aby na křižovatkách dávalo super velkého majzla. A chodci, pokud to jde, aby využívali pod- nebo nad-chody.

Nejprve jsem nerozuměl tomu, proč najednou taková péče o lidičky na křižovatkách. Potom mě osvítil informační duch, a přečetl jsem si, že v pátek, v den svatého Františka z Assisi, po setmění přecházejícím v noc, bylo poškozeno více než 100 sad semaforů především v oblastech (okresech) Tuen Mun, Yuen Long, Tsuen Wan a Yau Tsim Mong.

Pilné včeličky se snaží (možná za zpěvu gottické Včelky Máji?) semafory opravit, ale nějakou dobu to bude trvat.

Semaforový maglajs je spojen s tím, že v pátek večer vyšly do ulic města tisíce protestujících dopouštějících se výtržností.

Likvidace semaforů byla cílená, protože tím chtěli protestanti zlikvidovat boží oko policejních kamer. Jenže, protestující truhlíci si neuvědomují, že policie (a tajně operující čínské útvary) využijí mobilních (a tudíž neviditelných) kamer.



Demonstrace jdou proti demonstrantům

Každé protestné hnutí, které za sebou nemá silnou ekonomickou a organizační mafiánskou (korporátní) organizaci, postupně chcípne na úbytě. Proto francouzské hnutí žlutých vest dnes již skomírá a pomalu se stává kořistí administrativy.

Také v Hongkongu nelze již hovořit o milionovém srocení, o stotisícovém srocení, teď se píše, že se tam hemžily tisíce demonstrantů. Objeví se snad někdy vzepětí na desítky tisíc osob…

Lidé jsou unaveni, výsledek demonstrací žádný, protože zákon o justiční spolupráci s Čínou se může kdykoliv vrátit do hry. Postupnému přebírání moci pevninskou Čínou demonstrace nezabrání. Naopak, teď již má Čína jasno, že musí odstavit ekonomicky Hongkong na vedlejší kolej.

Teď již jsou demonstrace poměrně nudné. V sobotním ránu jsme se mohli v českých novinách dozvědět, že podle agentury Bloomberg neotevřou kvůli sobotnímu demonstrování ani některá obchodní centra, supermarkety či banky.

Když jsem se podíval, co píší přímo úředníci v Hongkongu, problémy měli i feťáci. Department zdravotnictví oznámil, že některé kliniky metadonu jsou v sobotu uzavřeny. Ti, kteří dostávali metadonovou léčbu, mohou docupitat pro denní dávku na 4 z metadonových klinik otevřených jenom do 20 hod. Další 4 kliniky se feťákům otevřou jenom od 18. do 20. hod.

Došlo i k pozastavení služby dárcovství krve. Hongkongská krevní transfuzní služba v sobotu s ohledem na dopravní situaci v různých okresech (viz rozflákané semafory) měla službu dárcovských center pozastavenou od 17. hod.

Provozovatelé zařízení volného času a kulturních služeb (LCSD) v sobotu ohlásili, že „kvůli zvláštním okolnostem, které se mohou v různých okresech pravděpodobně vyskytnout, budou kulturní a rekreační zařízení LCSD po 13. hod. zavřena nebo jejich provoz omezen, aby byla zajištěna bezpečnost uživatelů.“ Kdo chtěl místo navštívit, měl si raději předem zatelefonovat, zda zařízení je v provozu…

Hongkongská pošta oznámila, že všechny poštovní pobočky v sobotu mají od 13. hod zavřeno.

O pátečních demonstracích se v českém tisku psalo, že tisíce lidí znovu zaplnily hongkongské ulice, kde vyjadřovaly nespokojenost s novým zákazem zahalování obličeje při demonstracích. Někteří protestující stavěli z kovových zábradlí barikády a blokovali ulice. Davy na několika místech ve městě rozbíjely výlohy obchodů, zapalovaly ohně a poškozovaly vybavení stanic metra. Policie je rozháněla slzným plynem a vodními děly.

V sobotu hongkongští úředníci vydali ve 22:31 hod. místního času zprávu pro rozhlasové a televizní stanice:
„Demonstranti uspořádali nepovolené násilné demonstrace ve (správních) okresech Aberdeen, Siu Sai Wan, Yau Ma Tei, Mong Kok, Tseung Kwan O, Tai Po, Yuen Long a Tin Shui Wai. Rozsáhle zablokovali ulice, zaútočili na obchody a veřejná zařízení…“


Během večera byla hongkongská společnost opět informována, aby nebránila průjezdu záchranných vozidel při poskytování pohotovostních služeb. V případě nouze volejte 999…


Co bude dál?

Podobně jako v pátek i v sobotu se zase nic zvláštního nedělo. Možná zase někomu vystřelí oko, těžce zraní úderem gumové střely do krku nebo Molotovův mírový koktejl popálí či přímo někoho zapálí atp. Prostě, se demonstrace zmenšují, ale radikalizují.

Na první pohled prudké potyčky mezi demonstranty a policií v hongkongských ulicích vyvolal zákaz zakrývání tváře při demonstracích, který v pátek oznámila správkyně Hongkongu Carrie Lamová. Jenže, je to obecný trend, a důvod k demonstrování se vždy najde.

Je jenom otázkou krátkého času, než se objeví první mrtvý – bude zastřelen nebo uhoří kvůli Molotovovu mírovému koktejlu.

Když v sobotu v noci píši tento článek, možná o prvním mrtvém se dočteme již zítra. Politici řeknou, že jsou z toho v šoku, ale přitom jde o všední zákonitost eskalace bezvýchodného konfliktu. Nic více.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif