Kyjevská inspirace z Karabachu: Turecké drony míří na Donbas

zprávy

Podle zprávy Vojenyj Obozrevatel na síti Telegram přepravily ukrajinské ozbrojené síly bezpilotní prostředky Bayraktar TB2 (UAV) do operační zóny na Donbasu.

Kyjevská inspirace z Karabachu: Turecké drony míří na Donbas
Turecký dron Bayraktar TB2
19. listopadu 2020 - 03:20

Ve zprávě se píše o šesti dronech turecké výroby, dodaných do Kramatorska. V krátké zprávě nejsou uvedeny žádné další podrobnosti ani odkazy na zdroje.

Podobné informace se objevily ve zprávě „Čergovoj OOS“ také na síti Telegram.

Použití dronů Bayraktar TB2 ázerbájdžánskou armádou během nedávného ozbrojeného konfliktu v Náhorním Karabachu se ukázalo jako velmi účinné. Bezprostředně poté začali někteří odborníci hovořit o tom, že ukrajinští „vojenští stratégové“ by se mohli pokusit využít úspěšné zkušenosti Ázerbájdžánu a použít tyto bezpilotní prostředky proti samozvaným republikám na Donbasu nebo dokonce „vrátit Krym“.

Vzhledem k úzkým vazbám mezi Kyjevem, Ankarou a Ázerbájdžánem je to docela reálný odhad. Stačí si připomenout říjnovou návštěvu ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského v Turecku během níž byla mimo jiné podepsána dohoda o vojenské spolupráci mezi oběma zeměmi.

V březnu 2019 dostaly ukrajinské ozbrojené síly útočné bezpilotní prostředky Bayraktar TB2. Podle Ukroboronprom bude další turecký dron nové generace, Akinci, jedním z prvních projektů společného podniku mezi státním Ukrspetsexport a tureckou firmou Baykar Defence.

Podle vojenských odborníků byly po zahájení rozsáhlých nepřátelských akcí v oblasti konfliktu v Karabachu na konci září nejnebezpečnějšími pro převážně obranné operace arménských sil útočné drony ázerbájdžánských ozbrojených sil, zejména izraelské a turecké modely tohoto typu zbraní. Navíc bylo naznačeno, že účinné využití šoků a průzkumných bezpilotních prostředků ázerbájdžánskými jednotkami umožnilo Baku dosáhnout téměř úplné převahy ve vzdušných operacích,  kde systémy protivzdušné obrany karabašské armády nedokázaly „uzavřít nebe“ během období nepřátelské taktiky, jako je útok rojem dronů. Podle informací získaných z oblasti konfliktu byla hlavní část ztrát obranné armády neuznané Náhorní Karabašské republiky (NKR) spojena právě s útoky ázerbájdžánských dronů. Nicméně arménským silám se podle arménského ministerstva obrany za 44 dní bojů podařilo sestřelit více než 260 nepřátelských dronů, včetně více než 10 tureckých Bayraktarů.


Arménská strana měla své vlastní bezpilotní letadla, ale jejich použití bylo omezené, a to především kvůli malému množství těchto zbraní ve výzbroji karabašské armády.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif