Mexiko se chce připojit k zemím BRICS

zprávy

Mexiko projevilo zájem o vstup do skupiny rozvíjejících se ekonomik BRICS, kterou v současnosti tvoří Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika.

Mexiko se chce připojit k zemím BRICS
Lídři BRICS
9. dubna 2023 - 06:20

Mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard uvedl, že Mexiko sdílí vizi a hodnoty BRICS a doufá, že s nimi prohloubí spolupráci v různých oblastech, zejména v medicíně a obchodu. Jak se dalo očekávat, tato prohlášení zasáhla jako bomba. V případě Mexika jde nejen o druhou největší ekonomickou oblast Latinské Ameriky po Brazílii, ale země se svými 120 miliony obyvatel sousedí přímo se Spojenými státy americkými.

Tento krok Mexika přichází v době rostoucího napětí s jeho severním sousedem, Spojenými státy, kvůli problémům včetně imigrace, bezpečnosti hranic, obchodu a lidských práv. USA zavedly cla na mexické zboží, pohrozily omezením zahraniční pomoci a vyzvaly Mexiko, aby udělalo více pro zastavení přílivu migrantů ze Střední Ameriky.



Mexiko vidí alternativní platformu v BRICS

Mexiko vidí BRICS jako alternativní platformu pro diverzifikaci svých zahraničních vztahů a zvýšení svého globálního vlivu. Země má také silný výrobní sektor, který na některých trzích konkuruje Číně. Mexiko si již vybudovalo silné vazby s Čínou, která je po Spojených státech druhým největším obchodním partnerem země. Mexiko se také zúčastnilo několika summitů BRICS jako pozorovatel a host. Mexiko se také musí potýkat s potenciálním odporem USA, které mohou sbližování Mexika s BRICS považovat za hrozbu pro svou regionální hegemonii.

Vstup Mexika do BRICS je však spojen s řadou výzev a nepředvídatelných věcí. Skupina BRICS neoznámila žádná formální kritéria ani postupy pro přijímání nových členů, ačkoli Rusko naznačilo, že by se v roce 2023 mohlo rozšířit do pěti zemí.


Skupina BRICS byla založena v roce 2009, aby zpochybnila dominanci institucí vedených Západem, jako je MMF a Světová banka. BRICS zřídily vlastní rozvojovou banku a nouzový rezervní fond na podporu svého hospodářského růstu a stability. BRICS spolupracují v různých oblastech, jako je změna klimatu, terorismus, zdraví a vzdělávání, představují asi 40 % světové populace, 30 % světového HDP a 20 % světového obchodu.

(rp,prvnizpravy.cz,jouwatch,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif