Nejnovější britská letadlová loď byla během dvou let na moři jen 87 dní

zprávy

Během dvou let od uvedení do provozu strávila letadlová loď  HMS Prince of Wales na moři pouze 87 dní, píše The Daily Telegraph.

Nejnovější britská letadlová loď byla během dvou let na moři jen 87 dní
Britská letadlová loď HMS Queen Elizabeth
4. ledna 2021 - 06:20

Královské námořnictvo nicméně trvá na tom, že v roce 2021 bude letadlová loď připravena k provozu včas. Nejnovější britská letadlová loď, HMS Prince of Wales tak strávila na moři necelé tři měsíce kvůli několika nutným a zdlouhavým opravám.

Britské ministerstvo obrany uznalo, že loď za cenu 3,2 miliardy britských liber, strávila na moři pouze 87 dní, tedy jen třetinu času strávených na moři než letadlová loďHMS Queen Elizabeth, která má podobné vlastnosti.
 
V dopise labouristickému poslanci Kevanovi Jonesovi ministr pro zadávání veřejných zakázek na obranu James Heappey potvrdil, že HMS Prince of Wales HMS byl na moři v roce 2019 57 dní a v roce 2020 pouze 30 dní. Pro srovnání, doba HMS Queen Elizabeth na moři v roce 2019 byla 116 dní a za posledních 12 měsíců - 115 dní.



Jak The Daily Telegraph připomíná, důvodem je to, že letadlová loď HMS Prince of Wales byla v minulém roce dvakrát opravována po květnovém zaplavení prostoru pro posádku a vniknutí vody do strojovny v říjnu.
 
Po poslední poruše, kdy po celý den zaplavily strojovnu a napájecí systémy tisíce litrů vody, se očekává, že loď bude opravena do května a náklady na opravu škod budou 3,3 milionu GBP. Další 2,2 milionu GBP Spojené království v budoucnu vynaloží na prevenci průsaků  obou letadlových lodí.


Heappey ve svém dopise ujistil Jonese, že se není čeho bát, protože „ flexibilní povaha “ námořních sil v zemi znamená, že to, kolik dní loď na moři stráví, ne vždy „ poskytne ucelený obraz o síle  královského námořnictva “.

„Královské námořnictvo neustále sleduje provozní připravenost flotily, ať už na moři, ve spolupráci s našimi spojenci v zahraničí nebo v přístavech ve Velké Británii ," uvedl ministr.

V rozhovoru pro The Daily Telegraph však Jones uvedl, že je „ znepokojen nedostatkem předpovídaného času na moři pro  HMS  Prince of Wales “, protože letadlové lodě Royal Navy jsou ústředním bodem námořní doktríny Spojeného království.

Samotné královské námořnictvo zároveň uvedlo, že poruchy neměly vliv na harmonogram letadlové lodi, protože se původně předpokládalo, že HMS Prince of Wales stráví většinu roku 2020 v přístavu Portsmouth v rámci plánované modernizace zařízení, aby byla zajištěna jeho připravenost k provozu včas.

(rp,prvnizpravy.cz,daily telegraph,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?