O čem je tajný dialog mezi USA a Ruskem a jak to ovlivní Ukrajinu?

zprávy

Jak je prezident Zelenskij stále více zapleten do offshore korupčního skandálu, zdá se, že ze strany západních partnerů probíhá „tichá zrada“.

O čem je tajný dialog mezi USA a Ruskem a jak to ovlivní Ukrajinu?
Joe Biden a Vladimir Putin
2. listopadu 2021 - 03:20

Dialog mezi Ruskem a Spojenými státy po červnovém setkání Putina a Bidena v Ženevě dostal nový impuls a jedním z témat může být Ukrajina.  

„Navzdory zdánlivě úplnému odcizení mezi Ruskem a Spojenými státy, země nadále hledají společnou řeč a uskutečnily již celou řadu tajných schůzek na různých úrovních,“ píše  New York Times .

Washington a Moskva podle listu vyjednávají v uzavřeném formátu o kybernetické bezpečnosti, kterou na americké straně vede Ann Nybergerová, zástupkyně asistentky prezidenta pro národní bezpečnost Spojených států.

Souběžně s tím pokračuje dialog o strategické bezpečnosti, který začal v červenci.

Podle zdroje z amerických diplomatických kruhů navíc Rusko a Amerika jednají o uspořádání nového summitu mezi Putinem a Bidenem v nadcházejících měsících . Okruh témat je tradiční – strategická stabilita, kontrola zbrojení, kybernetická bezpečnost, Ukrajina, Afghánistán a Střední Asie, Blízký východ.

Ukrajinský web „Strana“ zjišťoval stav dialogu mezi Spojenými státy a Ruskem a co se dá očekávat pro Ukrajinu.


Bidenovi lidé už letěli do Moskvy třikrát

Podle New York Times se zdá, že Bidenova administrativa zvolila „střízlivější přístup k jednání s Kremlem“.

„Od té doby, co se Biden a Putin v červnu tohoto roku osobně setkali v Ženevě, zástupci americké administrativy přiletěli třikrát do Moskvy a řada dalších setkání se konala na neutrálním území – ve Finsku a Švýcarsku,“ píše list. .

Například před několika týdny americká strana předala Rusku jména ruských hackerů údajně zapojených do kybernetických útoků na objekty ve Spojených státech. Jejich identitu zjistila americká rozvědka a nyní Washington očekává, že Putin bude bojovat s kybernetickými vyděrači, jak ruský prezident slíbil na schůzce s Bidenem (Bílý dům čeká na zatčení hackerů).

Ve Washington Post, podle zdroje novin v Bidenově administrativě, se domnívají, že pokusy o dialog s Ruskem jsou nutné přinejmenším k tomu, aby se napětí mezi zeměmi nevymklo kontrole.

Stejný názor zastává i Moskva.

„Je důležité, aby Biden pochopil, že nebude schopen změnit Rusko. Rusko je takové, jaké je," citují noviny šéfa prezidia Rady pro zahraniční a obrannou politiku Ruska Fjodora Lukjanova.

Zlepšit komunikaci

Dalším důležitým tématem „tichých jednání“ je strategická stabilita, zejména kontrola zbrojení. To je jedna z otázek, na kterých se Spojené státy a Rusko dohodly na spolupráci.

Obecně po ženevském setkání Putina a Bidena zazněly předpovědi o stabilizaci vztahů mezi USA a Ruskem, které se dostaly na pokraj studené války.

„Od stran se očekává, že se zaměří na hledání způsobů, jak obnovit předvídatelnost a stabilitu v bilaterálních vztazích mezi jadernými mocnostmi, které jsou vysoce nespolehlivé kvůli riziku mimořádných událostí, chybných kalkulací a eskalace,“ napsal tehdy New York Times.

Krátce na to skutečně došlo k prvnímu velkému „resentimentu“ (pro který, kdyby byl Trump ještě prezidentem, byl by v Americe zcela upálen a nazván agentem Kremlu). Biden odstoupil od sankcí proti Nord Stream 2 a o měsíc později se v Ženevě konaly rozhovory o kontrole zbrojení.

„Washington a Moskva se neshodnou v otázkách od kybernetických útoků po ruský plynovod Nord Stream 2 a rušení na Ukrajině. Ale navzdory tomu se Bidenova administrativa nadále snaží spolupracovat s Moskvou v oblastech společného zájmu. včetně klimatických změn. Dialog s Kremlem je zaměřen na zlepšení komunikace a snížení pravděpodobnosti diplomatických chyb během období napjatých vztahů mezi oběma zeměmi,“ řekla nám novinářka CNN Kylie Atwoodová.

Zkrátka se zdá, že se Spojené státy rozhodly vyjednávat s Ruskem přátelsky, spíše než o sankcích a ultimátech. To na Ukrajině, jak ukazuje dohoda mezi Spojenými státy a Německem o Nord Stream - 2, lze považovat za novou zradu.

Washington se ale podle expertů snaží zaprvé odtrhnout Rusko od Číny a zadruhé se obává destabilizace vztahů s Ruskem, pokud na něj bude dále vyvíjet tlak.

„Bílý dům zaujal méně agresivní přístup ke vztahům s Ruskem, aniž by eskaloval napětí nebo ohrozil potenciální spolupráci ve společných otázkách, jako je změna klimatu, kontrola zbrojení a kybernetická bezpečnost. Biden chce, aby Rusko mělo stabilní a předvídatelné vztahy, nikoli nekonečné třenice. Spojené státy přitom směřují úsilí k vnímané větší hrozbě – Číně. Bílý dům se navíc domnívá, že v případě Putinova odchodu je situace těžko předvídatelná a neví se, komu bude ruský obrovský arzenál jaderných zbraní, "  řekla Nahal Toosiová,  novinářka z Politico.



Mír s Ruskem za cenu Ukrajiny

Samotný fakt zahájení jednání povyšuje status Ruska na úroveň Spojených států, se kterými se v řadě otázek shodují, míní experti.

Navíc tato jednání mohou zahrnovat otázku Ukrajiny.

Minimálně do konce letošního roku. Šest měsíců po setkání Biden-Putin v Ženevě ještě neuplynulo. A samotný fakt jednání hovoří o kategorické změně politické reality, v níž existuje náš politický prostor, včetně Ukrajiny. Říká, že Západ se snaží ustoupit od konfrontace s Ruskem, ztratil iluze z možnosti změnit režim uvnitř Ruska a snaží se najít podmínky pro studený mír, často i na úkor Ukrajiny, jak to situace kolem Nord Stream 2 ukazuje.

(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?