Opravdu platíme svým účtem za plyn za Putinovu válku?

zprávy

Nákupem ruského plynu a ropy financujeme ruskou útočnou válku na Ukrajině – alespoň to stále tvrdí naše přední médiaa politici všech pohlaví to neustále opakují, píše se v článku na německém webu Ansage.

Opravdu platíme svým účtem za plyn za Putinovu válku?
Ilustrační foto
5. května 2022 - 04:20

Politice se chystají – vždy na úkor obyvatel, za jejichž blahobyt mají být zodpovědní – co nejrychleji nahradit pološpinavý ruský plyn zcela špinavým a extrémně ekologicky škodlivým frakováním získaný kapalný plyn ze Spojených států nahradit. Tento ekologický zločin však není předmětem tohoto vyšetřování. Spíše jde o odpověď na otázku, zda je skutečně pravda, že mrtvé na Ukrajině máme na svědomí, pokud budeme získávat zdroje energie z Ruska a tím prý financujeme Putinovu válku. Výsledek předem: NE, v žádném případě.

Od začátku války němečtí spotřebitelé nakoupili z Ruska fosilní paliva (plyn, ropu a uhlí) v hodnotě 9,1 miliardy eur. To odpovídá „pyšným“ 135 milionům eur denně. Hodně, hodně peněz, jistě – ale také hodně jistoty obživy pro nás. Ale zatímco veškeré teplo, palivo a chemické produkty z něj pocházející jsou prospěšné nám všem, ne všechny naše peníze jdou do Putinových kapes; naopak. Tam vlastně nic nekončí. Kolik z toho jde do jeho armády?

Jen zlomky pro armádu

Většina ruských výdělků z exportu energie jde na těžbu fosilních surovin a jejich dopravu – stejně jako všude jinde na světě. Těžba na Sibiři je obtížnější než například v Perském zálivu. Předpokládejme vyšší návratnost tržeb pro průmysl v Rusku, řekněme sedm procent: Při 135 milionech eur denně by to pak byl zisk 9,45 milionů eur denně. Gazprom je nyní z 50 procent vlastněna ruským státem. Předpokládejme dále, že se tato návratnost vztahuje i na společnosti v ostatních energetických zdrojích, které jsou rovněž z 50 % vlastněny státem. Zůstane tak celkový zisk 4,725 milionu eur, který bude rozdělen mezi vlastníky státu jako dividenda. Akcionáři druhé poloviny platí ze svých dividend devítiprocentní daň, tedy jen 425 250 eur. Ruský stát tak bral 5,15 milionu eur denně za energii, která byla prodána Němcům.

Ale ne všechno, co stát vydělá, jde na armádu; u nás taky ne. Státní výdaje v Rusku v roce 2020 činily ekvivalent 276 miliard eur. Z toho do vojenského rozpočtu přiteklo kolem miliardy eur, ekonomicky sebevražedných 20 procent. Ze zhruba pěti milionů eur státních příjmů každý den přitékal jeden milion eur do Putinova vojenského aparátu – který ho pak mohl použít k nákupu zbraní – včetně útočných zbraní proti Ukrajině, ale většina zbraňových systémů je stále někde jinde. Vnější hranice Ruska jsou v délce přibližně 20 000 km.

Žádný důvod ke špatnému svědomí

Aritmeticky tedy celkem 0,74 procenta peněz, které z Ruska utratíme za energii, kterou potřebujeme, jde do Putinovy armády – to nejsou ani tři čtvrtě centu z každého eura. Od začátku války by to bylo 67,4 milionu EUR – cena za deset tanků. Za stejnou dobu Rusové „ztratili“ 490 tanků (nebo byly sešrotovány – také německým Panzerfaustem). 67,4 milionu eur není 9,1 miliardy. jak tvrdí naše média!. S ohledem na tyto podmínky každý, kdo nadále tvrdí, že naše teplé pokoje financují válku na Ukrajině, lže a spekuluje o důvěřivosti lidí vůči našim názorovým vůdcům. Mimochodem, „speciální fond“ pro Bundeswehr ve výši 100 miliard eur na pouhý jeden rok (!) odpovídá 274 milionům eur denně!



Průběžný závěr

Ne, rozhodně nemusíme mít špatné svědomí a bát se, že smrt na Ukrajině byla na našem kontě! Mimochodem, člověk se musí divit flexibilní rétorice téměř všech stran a jejich ideologii. Donedávna nám, zejména zelení, tvrdili, že dovoz surovin z jihu znamená vykořisťování těchto zemí. To je i předchozí názor výuky na školách, univerzitách a v médiích. Pokud tuto tezi přenesete do zemí severní polokoule, měli bychom nyní šanci „vykořisťovat“ Rusko. V určitém okamžiku jeho zásoby surovin dojdou, a pak by Západ konečně dosáhl toho, co nikdy nebylo dosaženo ve všech válkách od Napoleona po 2. světovou válku. Rusko by bylo mrtvé i bez třetí světové války. Samozřejmě se nejedná o vážný scénář; jde zde pouze o to, ukázat všem, jak je propagandistická rétorika vládců obětována vážnosti. A mainstreamová média hrají s touto nechvalně známou hrou a dokonce vedou tuto propagandistickou kampaň.

Špatní náhradní partneři

Německý ministr hospodářství Habeck se vydal na žebrotu se zeměmi, které jsou ještě většími válečnými štváči na planetě: USA financují své krvavé války ve světě největším vojenským rozpočtem ve výši 3,5 procenta svého hrubého domácího produktu, takže zaznamenávají výdaje na zbrojení. kolem 800 miliard amerických dolarů – a také hodně vydělávají na vývozu zbraní, a to i do nepoctivých států. Saúdská Arábie, s osmým největším vojenským rozpočtem na světě, dává 6,6 procenta svého ekologického rozpočtu na fosilní paliva do zbrojení a také používá svůj zbrojní arzenál v Jemenu, což je v rozporu s mezinárodním právem. Vojenská intervence tam probíhá pod vedením Saúdské Arábie od roku 2015 a válka si vyžádala životy 377 000 lidí včetně mnoha dětí.

Katar nechává infrastrukturu pro mistrovství světa ve fotbale 2022 budovat zahraničními dělníky za nelidských podmínek podobných otrokům. Dosud se tam stalo obětí nelidských pracovních podmínek 15 000 dělníků. Člověk by se z toho mohl pozvracet, když vidí, jak německý ministr předvádí poslušné poklony před šejky zodpovědnými za tyto podmínky. Německo, jak hluboko jsi kleslo!


Není co ztratit

Z tohoto pohledu neexistuje žádný morálně rozumný důvod, proč již nezískat energii z Ruska ze všech míst a místo toho vstoupit do neméně špinavého obchodu s USA a islámskými státy Perského zálivu. To rozhodně není dobré pro „světové klima“ – ani ekologicky, ani ekonomicky a už vůbec ne politicky, zvláště ne z hlediska světové, mírové a bezpečnostní politiky. Každé další miliardové zvýšení výdajů na obranu a jejich koncentrace na ruském prahu je jízda na ostří nože. S ohledem na spirálu zbrojení v Evropě, kterou Rusko nikdy nemůže vyhrát, se domnívám, že je jen otázkou času, kdy bude muset Putin kapitulovat.

Nebo dokud se, zahnaný do kouta, skutečně ze zoufalství uchýlí ke svým jaderným zbraním. Už nemá co ztratit; už ztratil svou pověst na celý život. Mocenský hazard, který následoval před 60 lety, když Spojené státy rozmístily rakety v Turecku, když Sověti chtěli na oplátku instalovat rakety na Kubě, skončil remízou, aniž by vypukla třetí světová válka. Alespoň to by pro nás mělo být poučením: Nesmíme promarnit příležitost dovést obnovenou eskalaci do mírového konce. Proto místo těžkých zbraní posílejte důležité a seriózní diplomaty. Tohle je naše poslední šance!

(rp,prvnizpravy.cz,ansage,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif