Panika v Rumunsku! NATO hromadí vojáky na hranici s Ukrajinou

zprávy

Rumunská armáda posiluje svou přítomnost v regionu sousedícím s Ukrajinou. Důvodem je neschopnost ukrajinské protivzdušné obrany bojovat proti ruským dronům, uvádí „Ukraina.ru“

Panika v Rumunsku! NATO hromadí vojáky na hranici s Ukrajinou
Ilustrační foto
1. října 2023 - 03:20

Podle zpráv Rumunsko posiluje protiletadlovou obranu podél dunajské krajiny poblíž hranic s Ukrajinou a přidává do oblasti další vojenská pozorovací stanoviště a hlídky.

Tato opatření spolu s rozmístěním čtyř dalších amerických stíhaček F-16 a rozšířenou bezletovou zónou jsou známkou rostoucího znepokojení Rumunska a širší aliance NATO, že by se válka na Ukrajině mohla rozšířit na její území. .

Je zdůrazněna efektivita ruských útoků na ukrajinské cíle na březích Dunaje a nedostatek ukrajinských systémů protivzdušné obrany v této oblasti.

Krátce poté, co 17. července odstoupila od Černomořské dohody o obilovinách, se Moskva začala zaměřovat na ukrajinské přístavy a sklady podél Dunaje ve zjevném pokusu uškrtit hlavní alternativní cestu pro ukrajinský zemědělský export. Mezi cíli byly ukrajinské přístavy Izmail a Reni, které jsou poblíž hranic s Rumunskem.

Ukrajina podala u WTO žalobu proti Polsku, Maďarsku a Slovensku

Ojedinělé incidenty pádu částí dronů v Rumunsku přiměly rumunské ozbrojené síly ke zvýšení bezpečnosti v oblasti s cílem chránit civilisty.

Rumunské ministerstvo obrany také postavilo dva protiletecké kryty v malé vesnici Plauru, pár set metrů od Izmailu, a obyvatelům širšího okolí jsou zasílána upozornění na mobilní telefony, když jsou v oblasti detekovány ruské drony.



V prohlášení z minulého týdne rumunské ministerstvo obrany oznámilo, že na vojenskou leteckou základnu Borcea, asi 150 kilometrů jižně od Izmailu, dorazilo asi 100 amerických vojáků a čtyři letouny F-16 „Fighting Falcon“.

Od poloviny září ministerstvo také rozšířilo bezletovou zónu podél části hranice s Ukrajinou až do 30 kilometrů uvnitř Rumunska a do výšky 4000 metrů jako odstrašující prostředek proti vstupu ruských dronů do rumunského vzdušného prostoru.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve čtvrtek v Kyjevě řekl novinářům, že neexistují žádné důkazy o tom, že by ruské údery poblíž ukrajinsko-rumunských hranic byly úmyslným útokem na Rumunsko, ale označil je za „bezohledné“ a „destabilizující“.

(rp,prvnizpravy.cz,informer,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 12%
transparent.gif transparent.gif
Ne 68%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 20%
transparent.gif transparent.gif