Papež chce jet za Putinem do Mosky

zprávy

Papež František se chce sejít s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, aby vyřešil situaci na Ukrajině. Uvedl to v rozhovoru pro italský list Corriere Della Sera.

Papež chce jet za Putinem do Mosky
Papež František
3. května 2022 - 12:15

Požádal jsem velvyslance, aby Putinovi předal zprávu, že jsem připraven odjet do Moskvy,“ uvedl papež.

„Od Putina jsme ještě nedostali odpověď. Teď není čas jet do Kyjeva. Mluvil jsem 40 minut s patriarchou Kirillem a řekl jsem mu: Nejsme státní duchovní,“  řekl papež.

„Na operaci kolena jdu dnes,“ pokračoval papež.

Tato věta se v těchto dnech mnohokrát opakovala. S grácií a širokým úsměvem. A tohle je první věc, kterou říká (rozhovoru se účastní Fiorenza Sarzanini, zástupkyně ředitele Corriere ), jakmile vstoupí do obýváku Santa Marty: „ Promiňte, jestli nemůžu vstát, abych vás pozdravil, doktoři mi řekli, že musím sedět.“

Ale to není hlavní starostí pontifika. Povídání o tom, co se děje v srdci Evropy  mu způsobuje muka. „Stop“, zastavte válku, je volání, které se křičí od 24. února, kdy ruské armády napadly Ukrajinu a smrt a ničení se staly strašlivým prvkem našich evropských životů. Znovu to opakuje, to volání. Se sklíčeností těch, kteří vidí, že se nic neděje.



Papež připomněl všechny pokusy a několikrát opakuje, že je připraven odjet do Moskvy . „První den války jsem telefonoval ukrajinskému prezidentovi Zelenskému,“ říká papež Františe, „Putinovi jsem nevolal . Slyšel jsem ho v prosinci přál k narozeninám, ale tentokrát ne, nevolal jsem. Chtěl jsem udělat jasné gesto, aby to viděl celý svět, a proto jsem šel za ruským velvyslancem. Požádal jsem je o vysvětlení, řekl jsem „ prosím, přestaň". A pak jsem požádal kardinála Parolina, aby po dvaceti dnech války poslal Putinovi zprávu, že jsem ochoten jet do Moskvy . Samozřejmě bylo nutné, aby kremelský vůdce nabídl pár termínů. Zatím jsme nedostali odpověď a stále trváme na tom, i když se obávám, že Putin tuto schůzku nemůže a nechce mít právě teď. Ale tolik brutality, jak to nemůžete zastavit? Před pětadvaceti lety jsme zažili to samé se Rwandou .“


Papež František se snaží také přemýšlet o kořenech tohoto Putinova chování, o důvodech, které ho tlačí k tak brutální válce. Možná, že „štěkání NATO na ruské dveře“ přimělo kremelského vůdce, aby reagoval špatně a rozpoutal konflikt. „Hněv, který nevím, jestli byl vyprovokován,“diví se, „ale možná se už zmírnil, ano ."

A nyní ti, kterým záleží na míru, stojí před velkou otázkou dodávek zbraní západními národy ukrajinskému odboji. Problém,s  kterým ne všichni souhlasí, který rozděluje katolický a pacifistický svět. Papež pochybuje, odmítá závody ve zbrojení, zákaz eskalace ve výrobě zbraní, které se dříve nebo později někdo rozhodne vyzkoušet v terénu a způsobí smrt a utrpení.

„Nemohu odpovědět, jsem příliš daleko, na otázku, zda je správné zásobovat Ukrajince. Jasná věc je, že se v té zemi testují zbraně. Rusové už vědí, že tanky jsou málo platné a myslí na jiné věci. Kvůli tomu se vedou války: otestovat zbraně, které jsme vyrobili. Tak tomu bylo ve španělské občanské válce před druhou světovou válkou. Obchod se zbraněmi je skandál, málokde se mu brání. Před dvěma nebo třemi lety dorazila do Janova loď naložená zbraněmi, které musely být převedeny na velkou nákladní loď, aby je dopravila do Jemenu. Přístavní dělníci to nechtěli udělat. Řekli: pojďme myslet na děti Jemenu. Je to maličkost, ale pěkné gesto. Takových by mělo být hodně."

„Do Kyjeva zatím nepojedu,  nejdříve musím do Moskvy, nejdřív se musím setkat s Putinem . Ale já jsem taky kněz, co můžu dělat? Dělám, co můžu. Kdyby Putin otevřel dveře… ,“ dodává papež František.

(rp,prvnizpravy.cz,corriere,foto:arch.)





43 - 9274490247 / 0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ6201000000439274490247 
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 63%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif