Putin: Vladimir Zelenskij je jako Petro Porošeno: Jenom sliby!

zprávy

Ruský prezident Vladimir Putin uspořádal další výroční tiskovou konferenci. Prezident během několikahodinové tiskové konference odpovídal na otázky novinářů a obyvatel Ruska k různým tématům.

Putin: Vladimir Zelenskij je jako Petro Porošeno: Jenom sliby!
Vladimir Putin, ruský prezident
18. prosince 2020 - 07:20

Na téma Donbas…

Ukrajinské úřady přišly se sloganem o sjednocení země. Ale nic nefunguje. Když přijdou k moci, spoléhají se na většinu voličů." vysvětlil zaseknuté jednání mezi zeměmi.

Ale když se dostanou k moci (Zelenskij a Porošenko), okamžitě zapomenou na své sliby. Zjevně jim chybí politická odvaha, “ upozornil Putin



Putin uvedl, že před rokem měl se Zelenským dohodu o Donbasu, ale Ukrajina ji neplnila. Zároveň dal jasně najevo, že Rusko nesouhlasí s revizí Minských dohod, což Ukrajina neustále navrhuje.

„Když jsme se setkali v Paříži s Vladimirem Zelenským, shodli jsme se. Ale nic nebylo odblokováno, nic se neudělalo, pokud jde o politické urovnání. V Kyjevě říkají, že nebudou plnit Minské dohody, jednostranně nemohou moci nic přehodnotit, “ uvedl ruský prezident.

I když Kyjev odmítne Minsk-2, Rusko bude nadále podporovat „DPR“ a „LPR“.

„Dojde k urovnání, ale otázka zní: kdy? To do značné míry závisí na ukrajinských úřadech. A Rusko Donbas podporovalo a bude i nadále podporovat. Zvýšíme podporu nejen na humanitární linii, ale také prostřednictvím přímé spolupráce," uvedl Putin.

Existuje zde také náznak, že Rusko může zahájit otázku uznání „republik“ Donbasu jednostranně (i když ne de iure, ale de-facto), pokud Ukrajina odstoupí od jednání. Přinejmenším to naznačuje poznámka o „linii přímé spolupráce“.

(rp,prvnizpravy.cz,ria,foto:kremlin)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 66%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif