Rand Paul a Blinken se pohádali kvůli Putinově invazi

zprávy

Senátor Rand Paul  „tlačil" na ministra zahraničí Antonyho Blinkena ohledně rizik rozšíření vojenské aliance NATO s tím, že Rusko v posledních desetiletích napadlo země, které „ byly součástí Ruska“.

Rand Paul a Blinken se pohádali kvůli Putinově invazi
Senátor Rand Paul
30. dubna 2022 - 04:20

Při slyšení ministr zahraničí Antony Blinken tvrdil, že Rusko nezaútočilo na země NATO „pravděpodobně z dobrého důvodu“ vzhledem k jejich kolektivní síle proti Rusku.

Paul poté odpověděl: „Můžete také tvrdit, že země, na které zaútočili, byly součástí Ruska."

Blinken tvrdil, že je „základním právem“ těchto zemí, včetně Gruzie a Ukrajiny, rozhodnout o své budoucnosti a nezávislosti.

Paul reagoval: „Neříkám, že ne“, ale pak poznamenal, že tyto země byly po desetiletí součástí Sovětského svazu, počínaje 20. lety 20. století."

Paul neobhajoval invazi ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu; Putin a jeho spojenci však tvrdí, že Ukrajina není nezávislá země a že Rusové a Ukrajinci jsou „jeden lid – jeden celek“, což uvádějí, aby ospravedlnili válku.

Přestože Zelenskij prosazoval, aby byla Ukrajina přijata za člena NATO, když invaze začala, připustil neochotu aliance urychlit jejich členství v obavách, že by tento krok mohl eskalovat napětí s Ruskem.

„NATO není připraveno přijmout Ukrajinu,“ řekl Zelenskij pro ABC News na konci března.


Finsko a Švédsko se také údajně zavázaly předložit přihlášky do NATO uprostřed války.

Paul v úterý na Blinkena naléhal ohledně potenciálních rizik vstupu Ukrajiny do NATO.
„Kdyby byla nebo kdyby se stala součástí NATO, znamená to, že američtí vojáci budou bojovat na Ukrajině, a to je něco s čím velmi nesouhlasím," řekl Paul na začátku výměny názorů.

„Jsou to důležité rozhovory a argumenty, ale můj úsudek je jiný," odpověděl Blinken.

Historicky byl Paul proti rozšiřování NATO. V roce 2017 Paul zablokoval hlasování o smlouvě o vstupu Černé Hory do NATO, což způsobilo, že ho zesnulý senátor John McCain obvinil z „práce pro Vladimira Putina“, protože Rusko se také postavilo proti tomuto kroku.

(rp,prvnizpravy.cz,thehill,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 68%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif