Reportér TRNN: Nemohu potvrdit tvrzení, že je Maduro brutální diktátor

zprávy

<< VIDEO >> Korespondent TRNN Dimitri Lascaris zveřejnil video z Caracasu z protestních a provládních demonstrací a zdůraznil jejich klidný průběh.

Reportér TRNN: Nemohu potvrdit tvrzení, že je Maduro brutální diktátor
Dimitri Lascaris, korespondent TRNN
6. února 2019 - 06:20

Korespondent TRNN jasně ukazuje, že dobré vlády na demonstracích nepotřebují policisty a to ať už na demonstraci bohatých Venezuelanů, podporujících  Juana Guaidóa nebo na demonstraci chudých, příznivců Nicoláse Madura.

Nejdříve se Dimitri Lascaris zúčastnil sobotní demonstrace ve čtvrti Mercedes v Caracasu. Jedná se o prosperující část města. A v sobotu opozice vedená Guaidóem vyzvala k masivnímu protestu, aby byl nadále vyvíjen tlak na vládu Nicoláse Madura a jeho odstoupení.

„Odhaduji, že jsem šel téměř sedm kilometrů s demonstranty, kteří se setkali v tomto  městě. Byl jsem s nimi více jak hodinu a řekl bych, že dav se skládá z desetitisíců lidí. A je to z nějakého rozumného důvodu velmi velký protest,“ hodnotí Dimitri Lascaris.

A přinejmenším pro hlavní město Caracas je to jistě známka toho, že vláda Nicoláse Madura je nepřijatelná. Je také zajímavé, že demonstranti byli docela klidní. A bezpečnostní orgány  byly prakticky neviditelné. Myslím, že jsem neviděl více než 25 policistů na šestikilometrové trase, kterou jsem šel. Neviděl jsem žádný vojenský personál. Neviděl jsem žádné policejní důstojníky oblečené v bojových oděvech. Ty, co jsem viděl, těch pár, tak se zdálo, že tam nejsou pro žádný jiný účel, než pro usměrnění dopravy.

Stojí za povšimnutí, samozřejmě, že západní politici Nicoláse Madura charakterizovali jako brutálního diktátora a bezpečnostní síly pod jeho vedením obvinili z mnoha zvěrstev proti venezuelským demonstrantům, podporujících opozici. Neviděl jsem žádný důkaz. Jediná malá připomínka vojenské přítomnosti, kterou jsem viděl, byl  vojenský vrtulník který přeletěl nad demonstranty, a dav začal tleskat, pokračuje Dimitri Lascaris.

Každopádně musíme odporovat těm tvrzením, že Nicolás Maduro je brutální diktátor. Zúčastnil jsem se četných protestů v Kanadě a ve Spojených státech, které byly mnohem menší a někdy - téměř rutinně - uvidíte desítky. A někdy byla policie oblečená v bojových oděvech a v demonstracích, které jsem viděl ve Spojených státech, dokonce policisté převyšovali počet demonstrantů.

Navzdory všem tvrzením, nejsou tito demonstranti, podporující samozvaného prezidenta nejsou potlačováni bezpečnostním aparátem Nicoláse Madura.



A nyní jsem na západě města, na Avenida Bolivar. Je obtížné odhadnout množství příznivců pro-Chávistického Madura průvod sahá až na konec aleje. Jsou zde  desítky tisíc lidí, stejně jako jsem pravděpodobně viděl desítky tisíc lidí na opozičním shromáždění.

Lidé zde jsou velmi klidní. Atmosféra je spíše slavnostní. A jak jsem uvedl o opoziční demonstraci, neexistuje absolutně žádná přítomnost policistů a žádní vojáci. A pokud jsou zde nějací policisté, tak usměrňují opět jenom dopravu.

To je velmi odlišný kontrast k tomu, co vidíte v jiných demonstracích, zejména pokud jsou proti režimu, režimu na západě a Evropě, stejně jako v Kanadě a Spojených státech. Tam je vždy pravidelně policejní oddíl a někdy docela velký kontingent policie.

Ale tady to prostě není, a potom co vidím, tak je těžké věřit tvrzení, že Maduro je brutální diktátor.

(rp,prvnizpravy.cz,smopo.ch,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 61%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif