Rusko otřásá verzí, že stojí za otravou Litviněnka!

zprávy

Doposavad byl případ otravy Alexandra Litviněnka v Londýně pro západní média "do kamene vtesanou" verzí obvinění Ruska. Ale tato verze se začíná otřásat.

Rusko otřásá verzí, že stojí za otravou Litviněnka!
Alexander Litviněnko
10. dubna 2018 - 04:20

Případy Sergeje Skripala a Alexandra Litviněnka vypadají, žse postupuje podle stejného scénáře za účelem obvinění a zavést sankce proti Rusku, prohlásili zástupci ruské generální prokuratury.

Úřad ruského generálního prokurátora uvedl, že podle materiálu státního zastupitelství Hamburku se „poloniumu-210“, kterým byl otráven Alexander Litviněnko, nacházelo ve Spojeném království před příjezdem Andreje Lugovoje a Dmitrije Kovtuna, kteří byli obviněni, že mu jed podali.

„Podle prohlášení z 6. 11. 2009 vyneseném vedoucím státním zástupcem Redderem, vyhodnocení všech důkazů shromážděných zastupitelství v Hamburku, včetně údajů britských vyšetřovacích orgánů o zkoumání míst zamořených „poloniem-210“, ukazuje na to, že polonium bylo v Londýně předtím, než dorazili Lugovoj a Kovtun 1. 11. 2006. Zejména byly radioaktivní stopy nalezeny v londýnské kanceláři Borise Berezovského a v organismu občana Itálie Mario Scaramella, s nímž  se Alexander Litviněnko setkal v Londýně dne 1. 11. 2006 před komunikací s Lugovojem a Kovtunem,“ píše se v prohlášení generálního prokurátora.

Přičemž, jak prokuratura doplnila, podle oficiální verze, a jak opakovaně představitelé nejvyšších orgánů Spojeného království tvrdili, byl prý Litviněnko otráven v Londýně dne 1. listopadu 2006 občany Ruska Lugovojem a Kovtunem, „pomocí radioaktivní látky polonium-210 ruského původu“.

Kreml: Mayová a Johnson se budou muset Rusku omluvit!
Sky News vysvětlil „zázračné" vyléčení Skripalových!

„Žádný důkaz , který byl získán v chodu vyšetřování prováděného britskou policií, nebyl ruské straně poskytnut. Tyto materiály byly utajeny," řekl náměstek generálního prokurátora Saak Karapetjan.

Poradce generálního prokurátora Nikolaje Atmonev na briefingu také uvedl, že na odstranění Alexandra Litviněnka měl největší zájem uprchlý ruský miliardář Boris Berezovskij. Ale zájem na smrti Litviněnka mohla mít i britská strana, neboť mohl objasnit vztah k Brezovskému a navíc se stala důvodem pro protiruskou kampaň.

Litvinenko, bývalý důstojník FSB, který uprchl do Velké Británie, zemřel v listopadu 2006 krátce po obdržení britského občanství. Jeho zdravotní stav se začal zhoršovat po setkání s Lugovojem a Kovtunem po společném pití čaje. Po jeho smrti experti britské Agentury pro ochranu zdraví tvrdili, že nalezli v Litviněnkově těle významné množství radioaktivního polonia-210.

Na Borise Berezovského byl údajně spáchán atentát v roce 2003 v Londýně (podle ruské strany byl zinscenován), a na jeho základě získal azyl v Británii. Zemřel v roce 2013. Podle ruské prokuratury byl v roce 2010 poslán osobní dopis Therese Mayové (tehdejší britské ministryni vnitra) náměstkem generálního prokurátora o „hrozbě bezpečnosti účastníkům trestního procesu v případě Borise Berezovského". „Na tento dopis, stejně jako na jiné odvolání generálního prokurátora, nebylo Mayovou odpovězeno," uvedl.

(kou, prvnizpravy.cz, rt.com, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 20%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif