Strana.ua: Porošenkův blitzkrieg se změnil v jeho kapitulaci!

zprávy

Na Ukrajině poslanci hlasovali pro zavedení stanného práva v zemi, ale výsledné rozhodnutí nebylo vůbec to, co chtěl Petro Porošenko.

Strana.ua: Porošenkův blitzkrieg se změnil v jeho kapitulaci!
Ukrajinská Nejvyšší rada
28. listopadu 2018 - 04:20

Jak uvedla „Strana.ua", poslanci obvinili prezidenta, že se snaží usurpovat moc a přeložit volby, a v důsledku toho se blitzkrieg Porošenka změnil v jeho prohru a kapitulaci.

Ukrajinští poslanci hlasovali pro zavedení stanného práva v zemi, ale vůbec to není to, co požadoval prezident Petro Porošenko. Podle „Strana.ua“, Porošenko požadoval dva měsíce stanného práva po celé zemi se zrušením prezidentských voleb, ale poté vypukl skandál.

Jak pokračovalo vydání, text vyhlášky se objevil na webových stránkách hlavy státu těsně před zasedáním Nejvyšší rady. Uvedl v platnost rozhodnutí Rady bezpečnosti státu, který se skládal z 11 otevřených bodů a jednoho utajeného. Soudě po všemu, v něm byly uvedeny práva a svobody Ukrajinců, které měly ztratit platnost ve stanném právu.

Tato otázka se zjevněji projevila až poté, co byl text dekretu v papírové podobě rozeslán poslancům. Objevil se záhadný třetí odstavec, který přímo obsahoval články ústavy, které byly zrušeny. Takto, obyčejní Ukrajinci ztratili 12 typů občanských práv. Patří mezi ně právo na vlastnictví, nedotknutelnost domova, soukromí korespondence a jednání, soukromí, svoboda pohybu a nepřípustnost nucené práce. Pro právnické osoby se uplatnilo dvakrát tolik omezení, ale co je nejdůležitější - mezi zákazy bylo zrušení voleb a masových setkání.


Válečné právo Porošenko plánoval na dobu dvou měsíců - do 25. ledna. Nejzajímavější je, že v předvečer přísahal, že neexistují žádná omezení občanských práv. Taková upřímná lež rozhněvala poslance, kteří četli návrh zákona, který vstoupil v platnost prezidentským dekretem, a vyvolali neočekávaný odpor.

V důsledku toho Porošenko potvrdil, že zkrátil režim stanného práva na jeden měsíc a poskytl záruky k ukutečnění voleb dne 31. března 2019. A přislíbil, že práva občanů a společností se budou omezovat pouze tam, kde existuje skutečná vojenská akce. Nejvyšší rada pak hlasovala téměř  jednomyslně. Jak napsal autor článku, okamžitě poté, jakmile Rada přijala usnesení k uspořádání voleb 31. března, se „přeměnil Porošenkův blitzkrieg na jeho kapitulaci“.


Z toho vyplývá, že Porošenko nemohl odložit volbu prezidenta a dokonce napopak urychlil potvrzení jejího data. Navíc bylo stanné právo zavedeno částečně a ne v celé zemi. Na jedné straně to dává prezidentovi určitý vliv v regionech, ale není to totální kontrola, které se prezident dožadoval. A pokud v oblastech, které spadly pod stanné právo, začne vojenský chaos, pak rating hlavy státu začne padat rychleji, než by to bez jakéhokoli stanného práva. Tak, namísto útulné diktatury s vyhlídkou zůstat u moci, dostal Petro Porošenko vážný úder popularitě, z které se může zotavit až na jaře, dodal portál.

(kou, prvnizpravy.cz, strana.ua, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?