SZ: Drtivá většina Rusů je přesvědčena, že NATO ohrožuje jejich život!

zprávy

80% ruských občanů vidí v Severoatlantické alianci „hrozbu jejich životům“, a 45% se dokonce domnívá, že tato hrozba je zcela „zásadní“, napsal Süddeutsche Zeitung.

SZ: Drtivá většina Rusů je přesvědčena, že NATO ohrožuje jejich život!
Ilustrační foto
23. srpna 2018 - 11:05

Jen málokdy se západní média zajímají o to, co si vlastně obyčejní Rusové myslí. Následné (a velmi řídké) průzkumy, pak bývají pro ně poměrně překvapivé.  

Většina Rusů podporuje „ofenzivní zahraniční politiku“ v Kremlu, díky níž, podle jejich názoru, hraje dnes Ruská federace stále důležitější roli na mezinárodní scéně, například, než před deseti lety, uvedlo německé vydání.

Převážná většina Rusů považuje Spojené státy a Evropskou unii za hrozbu pro svoji zemi, napsaly německé noviny Süddeutsche Zeitung.

Vyplývá to z průzkumu amerického výzkumného ústavu Pew Research Center, kdy 80% ruských občanů „vidí v NATO ohrožení jejich života“, a 45% dokonce domnívá, že tato hrozba je „zásadní“.

Zároveň Rusů důvěřují svému prezidentovi natolik‚ že většina z nich označuje obvinění proti němu, která jsou na Západě jsou vznášena, za „nespravedlivé", poznamenal autor článku Paul Katzenberger. Nicméně mezi dnes Rusy panují i kritické nálady, zejména v ekonomické oblasti vývoje země. Například po zveřejnění penzijní reformy, která se setkala s ostrou kritikou, popularita Putina mírně poklesla.


Na otázku Pew Research Centers, zda měl Kreml vliv na prezidentské volby v USA v roce 2016, 71% respondentů dalo negativní odpověď, a jen 15% přiznalo, že by mohlo dojít k vměšování.

Kromě toho, že většina Rusů odmítá americké sankce (80%), se převážná většina Rusů, 85 procent, také domnívá, že USA mají vliv i nad jinými zeměmi. Německo také v tomto ohledu kritizují: 47 procent předpokládá, že Berlín má vliv na jiné země. Celkově požažují západní sankce za „nespravedlivé“, poškozující ruské hospodářství, a obecně to vyvolává nedůvěru Rusů k Západu.


Navíc většina obyvatel Ruské federace podporuje, jak Kreml v posledních několika letech provádí zahraniční politiku, zdůraznil novinář deníku Süddeutsche Zeitung.

Podle Rusů, a to díky „ofenzivní zahraniční politice“ vliv Ruska ve světě roste: téměř tři čtvrtiny (72%) respondentů uvedly, že dnes hraje Ruská federace stále důležitější roli na mezinárodní scéně,  než například před deseti lety, dodal Paul Katzenberger. Podle něj tak Rusové cítí, že se stírá ponížení a hanba z devadesátých let, kdy (za Jelcina) vyšli ve všem vstříc Západu v jeho „nerozumných požadavcích“.

(kou, prvnizpravy.cz, sueddeutsche.de, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif