Ukrajina: „Klaun“ v čele prezidentských kandidátů

zprávy

V televizním seriálu byl Volodymyr Zelenskij již zvolen prezidentem Ukrajiny. Nyní kandidát na post prezidenta, tento populární herec a úspěšný podnikatel, se dostává do čela pomyslného pelotonu prezidentských kandidátů.

Ukrajina: „Klaun“ v čele prezidentských kandidátů
Volodymyr Zelenskij, kandidát na ukrajinského prezidenta
10. února 2019 - 11:05

Volby byly původně duelem mezi dvěma veterány ukrajinské politiky, současným prezidentem Petro Porošenkem a bývalou premiérkou Julií Tymošenkovou. Ale nyní podle průzkumů předehnal tyto těžké váhy 41letý Volodymyr Zelenskij.

Ohlášení jeho kandidátské kampaně se jako  reklama objevila v noci nového roku na soukromém televizním kanálu, proti nařízení prezidenta Porošenka, což vyvolalo výtky k neúctě Zelenského vůči hlavě státu.

„Když jsem oznámil, že budu kandidovat, tak jsem byl nazván klaunem. Jsem klaun a jsem na to velice hrdý, " říká tento štíhlý a energický muž ve videu na Facebooku.

Volodymyr Zelenskij komunikuje se svými voliči především prostřednictvím svého video blogu a svůj program tvoří hlasováním na sociálních sítích. Reklamní plakáty neuvádějí jeho jméno ale evokují jeho televizní seriál:  „Prezident, služebník lidu. Brzy.“

Jeho voliči věří, že jeho styl, odlišný od starých elit, může zlikvidovat korupci, stále přítomnou na Ukrajině, i   pět let po Majdanu v roce 2014. Mnoho lidí ale zpochybňuje schopnost Volodymyra Zelenského vést zemi, která čelí obrovským výzvám.


Jeho hlavní  soupeři sází na prozápadní orientací, Volodymyr Zelenskij slibuje ve svém programu „boj za mír na Ukrajině“, zajištění „vítězství nad korupcí“,  komunikaci s občany a vykonávat jejich vůli prostřednictvím pravidelných referend, ale v programu není mnoho podrobností k této metodě.


Zelenskij stále více konzultuje s odborníky z hospodářství, soudnictví, diplomaty, ne vždy ale tyto lidi  přesvědčil.

„Byl příliš obecný, žádné konkrétní nápady. Je děsivé, když si pomyslíme, že je to kandidát na prezidentský úřad, "řekl západní diplomatický zdroj v Kyjevě.

Na setkání s ukrajinskými poslanci se herec také vyhnul většině konkrétních otázek. "Chybí mu znalosti, ale je velmi ochoten se učit," řekl zastupitel Sergeje Lejčenko.

Volodymyr Zelenskij pochází z průmyslového města Krivoj, je otec dvou dětí, má právnický titul, ale věnuje se kariéře na jevišti, je uměleckým vedoucím ateliéru „Kvartal 95“,  podle zpráv je spoluzakladatel konglomerátu firem specializujících se na oblast zábavy, je známý na Ukrajině a v Rusku z výstav a televizních seriálů.

Během televizní diskuse v lednu byl obviněn Volodymyr Zelenskij z podnikání v Rusku. Herec potvrdil, že vlastní akcie v kyperské společnosti, která vlastní ruskou skupinu, a slíbil, že je prodá.

Volodymyr Zelenskij byl také obviněn z toho, že je „loutkou“  ukrajinského oligarchy Igora Kolomojského, který je protivníkem Petra Porošenka  a jehož televizní kanál 1 + 1 pokrývá z velké části Zelenského kampaň. Volodymyr Zelenskij ale odmítá tuto roli. Zelenského podporuje mladá generace, ale ta nejspíše nepřijde k volbám, myslí si odborníci.

 (rp,prvnizpravy.cz,lequotidien.lu,foto:fb)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?