Ukrajina zahájila dvě nová trestní řízení proti Bidenovi a Porošenkovi

zprávy

Na Ukrajině byla registrována dvě nová trestní řízení proti pátému prezidentovi země Petrovi Porošenkovi a nově zvolenému prezidentovi USA Joe Bidenovi.

Ukrajina zahájila dvě nová trestní řízení proti Bidenovi a Porošenkovi
Joe Biden a Petro Porošenko
28. ledna 2021 - 10:16

Porošenkův právník Igor Golovan na brífingu na kanále TV 5 řekl, že k tomu došlo pouhé dva dny po inauguraci amerického prezidenta.

„22. ledna, dva dny po inauguraci prezidenta USA, byla zaregistrována dvě nová trestní řízení týkající se údajného zasahování do činnosti bývalého generálního prokurátora Ukrajiny Šokina pátým prezidentem Ukrajiny Porošenkem a současným prezidentem Spojených států Bidenem, “řekl Golovan.

Podle něj případy byly zaregistrovány na žádost poslnce Andreje Derkače , na kterého byly uvaleny americké sankce.

V květnu loňského roku Pečerskij soud nařídil Úřadu generálního prokurátora Ukrajiny zahájit vyšetřování možného zásahu Bidena do činnosti bývalého generálního prokurátora Ukrajiny Viktora Šokina .



Stalo se tak poté, co poslanec Nejvyšší rady Andrij Derkač zveřejnil zvukové materiály , což podle něj může naznačovat vliv bývalého amerického viceprezidenta Joe Bidena na pátého prezidenta Ukrajiny Petro Porošenka.

Na audionahrávkách americký politik nabídl ukrajinskému prezidentovi miliardu dolarů za rezignaci generálního prokurátora Viktora Šokina, který vyšetřoval nelegální aktivity ropné a plynárenské společnosti Burisma.


Hunter Biden pracoval jako poradce vedení Burisma a dostával za to až 50 000 dolarů měsíčně. Trumpovi příznivci mají podezření, že Biden mladší využil svého otce k lobbování. Kromě toho podezřívají Bidena staršího z tlaku na ukrajinské orgány, aby propustil generálního prokurátora Viktora Šokina, který vyšetřoval Burisma. Joe Biden to všechno popírá. Demokraté označili článek za kampaň Kremlu. Televize Fox News zase upozornila, že celý případ vyšetřování byl mainstreamovými médií a ministerstvem spravedlnosti utajován (ačkoliv šetření začalo už v roce 2018), aby to nezasáhlo volební kampaň Joe Bidena.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.¨)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif