AP: USA požadovaly údaje o činnosti Bidena mladšího na Ukrajině

zprávy

Americké ministerstvo spravedlnosti si v rámci vyšetřování daňových případů syna Joe Bidena Huntera vyžádalo informace o jeho vztazích s ukrajinskou plynárenskou společností Burisma a „dvěma tucty dalších organizací“.

AP: USA požadovaly údaje o činnosti Bidena mladšího na Ukrajině
Hunter a Joe Bidenovi
14. prosince 2020 - 10:10

Uvedla to agentura RIA Novosti s odkazem na zprávu agentury Associated Press.

Zdá se, že ačkoliv se ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij snažil tomu vyhnout, patrně zabředne do podezřelého případu korupce a praní peněz syna Joe Bidena.

Agentura konstatuje, že není jasné, zda je Hunterova práce pro ukrajinskou společnost ústředním bodem vyšetřování, nebo zda ministerstvo spravedlnosti v posledních letech studuje informace o všech jeho zdrojích příjmů. V rámci vyšetřování si ministerstvo spravedlnosti vyžádalo také dokumenty týkající se obchodních vztahů společnosti Hunter s Čínou a „dalších finančních transakcí“, uvedla agentura.

Dva zdroje agentuře sdělily, že vyšetřování zahájené v roce 2018 se v určitém okamžiku zaměřilo také na možné trestné činy praní peněz. Biden mladší dříve přiznal, že úřady v Delaware vyšetřují daně, které zaplatil, zatímco Joe Biden, který byl podle předběžných údajů prezidentem Spojených států, svému synovi vyjádřil podporu.


Podle Fox News americké ministerstvo spravedlnosti v rámci vyšetřování vyšetřuje obchodní vztah Bidenova syna v Číně. Politico později s odvoláním na zdroje uvedl, že „kromě Delaware studuje finance Huntera Bidena oddělení podvodů s cennými papíry v jižní části New Yorku“.

Současný americký prezident Donald Trump dříve oznámil, že „by Čína měla zahájit vyšetřování Bidenů“. Před tím Trump řekl, že Biden mladší „obdržel miliony z Ukrajiny a Číny“. Média uvedla, že v roce 2013, když byl Joe Biden  viceprezidentem USA, ho Hunter doprovázel na návštěvě v Pekingu. V Pekingu podle některých mediálních zpráv Hunter pomohl zařídit setkání Jonathana Lee, šéfa čínského soukromého kapitálového fondu BHR, s jeho otcem. Podle The NewYorker se poradci Joe Bidena obávali, že by takové obchodní schůzky jeho syna během oficiálních návštěv mohly viceprezidenta dostat pod palbu.

Hunter Biden pracoval jako poradce vedení Burisma a dostával za to až 50 000 dolarů měsíčně. Trumpovi příznivci mají podezření, že Biden mladší využil svého otce k lobbování. Kromě toho podezřívají Bidena staršího z tlaku na ukrajinské orgány, aby propustil generálního prokurátora Viktora Šokina, který vyšetřoval Burisma. Joe Biden to všechno popírá. Demokraté označili publikaci za kampaň v Kremlu. Televize Fox News zase upozornila, že celý případ vyšetřování byl mainstreamovými médií a ministerstvem spravedlnosti utajován (ačkoliv šetření začalo už v roce 2018), aby to nezasáhlo volební kampaň Joe Bidena.

(kou, prvnizpravy.cz, ria.ru, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 68%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif