V Evropě začíná plynová revoluce

zprávy

Růst cen elektřiny a nedostatek plynu vytvořily v Evropě bezprecedentní situaci, kdy se spalování ropných produktů stalo opět ziskovým.

V Evropě začíná plynová revoluce
Ilustrační foto
19. září 2021 - 04:20

Podle analytiků Goldman Sachs by nakonec drahý plyn a vysoká cena elektřiny mohly způsobit růst ceny za barel. Zatímco experti z Bank of America nevylučují nárůst barelu až o 100 dolarů do konce roku, v  případě chladných období.

V úterý se v Evropě prodával plyn za více než 810 dolarů za tisíc metrů krychlových.

V srpnu stál plyn v Evropě téměř 530 USD. Zatímco dnes jeho cena přesahuje 800 dolarů za tisíc metrů krychlových. Naposledy se takové zvýšení cen v Evropě uskutečnilo v březnu 2018, po rekordní zimě. V té době dosahovala cena plynu na evropské burze 1 000 dolarů.

Během jednoho roku vzrostly evropské futures na plyn v největších plynárenských uzlech v Nizozemsku o více než 450%,  uvádí  Bloomberg . V posledních měsících se zvýšily i evropské tarify za elektřinu. Důvod energetických problémů v Evropě spočívá v nízkých zásobách plynu v evropských nádržích spojených s omezenými dodávkami plynovodů. V září se navíc snížila produkce větrné energie, což se ukázalo být nenahraditelné.

Do přechodu od napouštění k odčerpávání podzemních nádrží zbývá něco málo přes měsíc, kdy úroveň zásob sotva překročí 70%, což je o 15,6 procentního bodu méně než průměr za posledních pět let.



Analytici Goldman Sachs věří, že v krátkodobém horizontu by se celní krize mohla ještě prohloubit. Podle nich by rostoucí ceny plynu mohly ovlivnit prognózu trhu s ropou a dalšími komoditami v zimních měsících, protože omezené zásoby činí trhy „extrémně zranitelnými“.

Zvyšující se cena zemního plynu, který se používá k výrobě elektřiny a přípravě potravin, tlačit na změnu uhlovodíku,  řekl  pro  Bloomberg  Jeff Currie, hlavní analytik komodit v Goldman Sachs. To by podle něj mohlo zvýšit poptávku po ropě. „Pravděpodobnost prudkého nárůstu ceny ropy roste. Trhy se z období oživení tarifní poptávky přesunuly do deficitu," uvedl ekonom. Současný nárůst cen je „jen začátek toho, co by tuto zimu mohlo znamenat větší změnu,“ řekla Currie.

Goldman Sachs poukazuje na to, že zásoby prakticky všech fyzických komodit, od aut po měď, se již výrazně zmenšují, protože jsou zrušena omezení pandemie a lidé utrácejí peníze. „Tyto trhy jsou stále zranitelnější vůči jakémukoli druhu narušení dodávek (např. dovoz ruského plynu) nebo neočekávanému nárůstu poptávky (např. kvůli teplu),“ říká banka.

Analytici Bank of America (BofA) nevylučují, že futures za ropu budou až 100 USD. Deficit plynu, růst cen ostatních uhlovodíků a také chlad mohou způsobit přechod na ropu. Což by zvýšilo jeho cenu. Nízké teploty by mohly vést ke zvýšené poptávce po propanu, topném oleji a petroleji, zejména v Japonsku a ve Spojených státech, tvrdí odborníci.

Evropa se obává, že v očekávání zimy budou zásoby obsahovat méně plynu, než je nutné. Růst cen plynu by mohl mít dopady na další uhlovodíky. Dnes stojí plyn v Evropě více než nafta. To znamená, že je ekonomičtější používat k výrobě energie dieselové generátory.


Ceny plynu obnovily svůj rekord, když se ukázalo, že certifikace plynovodu Nord Stream 2 bude trvat až čtyři měsíce. Zrychlená certifikace plynovodu by snížila cenu plynu v Evropě. Evropská byrokracie však není známá svou rychlostí. Spíše bychom měli očekávat zpoždění certifikace.

Cena zemního plynu by mohla nadále růst. Problémy s plněním nádrží donutí evropské úředníky přijímat rozhodnutí rychleji, aby se předešlo energetické krizi v Evropě.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?