Zacharová: Studenou sprchu z Bruselu „vzkazoval“ Kyjevu Tallin

zprávy

Prohlášení Kersti Kaljulaidové, prezidentky Estonska, na „Krymské platformě“. bylo pro Kyjev studenou sprchou.

Zacharová: Studenou sprchu z Bruselu „vzkazoval“ Kyjevu Tallin
Maria Zacharová, tisková mluvčí ruského ministerstva zahraničí
3. září 2021 - 06:20

Ale poté, aby Talinn pilulku osladil, slíbila prezidentka Ukrajině jedinečnou příležitost - spolupracovat v estonském Středisku pro spolupráci v oblasti kybernetické obrany NATO.

Podle Marie Zacharové, mluvčí ministerstva zahraničí Ruské federace, Brusel učinil tento krok, aby tak „vyřešil všechny problémy najednou“.

Diplomatka na svém telegramovém kanálu připomněla, že slova estonské prezidentky Kersti Kaljulaidové, která pronesla na „krymské platformě“, způsobila na Ukrajině velký „kravál“. Na summit, kam se ani patroni současného kyjevského režimu neodhodlali vyslat alespoň ministry zahraničí, přijela estonská prezidentka.

Kersti Kaljulaidová poskytla rozhovor evropskému integračnímu hlasateli na Ukrajině - portálu European Pravda. A v rozhovoru řekla prezidentka doslova následující:

„Vstup do EU má mnoho podmínek. A upřímně řečeno, žádná z vašich institucí nesplňuje kritéria pro členství. Budete potřebovat 20 let práce, než se dostanete do této připravenosti ... Máte problémy se soudy. Nesplňujete požadavky na členství v EU. “

Jak Zacharova zdůraznila, „studená estonská sprcha všechny zaskočila - nikdo nečekal takový vývoj událostí po vřelém přivítání a přehnaných očekáváních“.

„Bylo pro mě velmi zvláštní slyšet taková slova od estonské prezidentky. Tato prohlášení nejsou v souladu s přátelskou povahou našeho vztahu. Nevím, co ji ovlivnilo, ale jsme z takových prohlášení zklamaní a považujeme je za nevhodná, zvláště v kontextu toho, že byla hostem na Ukrajině, kde byla přijata tím nejlepším možným způsobem, “ reagoval ukrajinský ministr zahraničí Dmitrij Kuleba .

„Zajímalo by mě, co mohlo ovlivnit hlavu Estonska? Jenom Brusel? “ ptá se oficiální zástupkyně ruského ministerstva zahraničí s tím, že „Kyjev byl uražen“.

Vyjádřila názor, že aby „Tallinn pilulku nějak osladil, slíbila prezidentka posílit vojenskou pomoc Ukrajině a poskytnout polní nemocnici“.


„To už je upřímnější slovo. Pravdou je, že Estonci pouze dodají plány, ale úkol postavit nemocnici připadne na Německo. Je to jedinečná příležitost pro Ukrajinu pokračovat ve spolupráci v estonském Středisku pro spolupráci v oblasti kybernetické obrany NATO. A je to šance Bruselu jak vyřešit všechny problémy najednou,“ shrnula Zacharova.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?